Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί την δυνατότητα νυχτερινής πτήσης των νέων Canadair DHC-515, περιγράφει τις δυσκολίες των πρόσφατων πυρκαγιών και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες.
Τα νέα Canadair DHC-515 αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο η δυνατότητα νυχτερινής πτήσης δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιούν και νυχτερινές ρίψεις νερού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, εξήγησε τι αλλάζει με τα νέα αεροσκάφη, πότε θα παραδοθεί το πρώτο στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις δύσκολες επιχειρήσεις στην Αττική και την Βοιωτία, στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες και στα στοιχεία για τις συλλήψεις εμπρηστών από την αρχή του 2026.
Ειδικότερα, στις δυνατότητες των νέων Canadair DHC-515, στην πορεία των πυρκαγιών στη χώρα και στον αυξημένο κίνδυνο για τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.
Η νυχτερινή πτήση δίνει περισσότερο χρόνο πάνω από την πυρκαγιά
Ο ίδιος, μιλώντας στο ΕΡΤnews, διευκρίνισε τι σημαίνει στην πράξη η δυνατότητα νυχτερινής πτήσης των νέων αεροσκαφών, επισημαίνοντας ότι τα νέα Canadair δεν θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Θα μπορεί να πετά τη νύχτα, όμως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα μπορεί να επιχειρεί πυροσβεστικά τη νύχτα», επισήμανε ο ίδιος εξηγώντας στην ουσία ότι η νυχτερινή πτήση δίνει περισσότερο χρόνο πάνω από την πυρκαγιά, μέχρι το τελευταίο φως.
Ο κ. Τσίγκας εξηγώντας ότι οι πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση οργάνων σημείωσε ότι για αυτό τον λόγο, οι θερμικές κάμερες και τα συστήματα ενίσχυσης του διαθέσιμου φωτός μπορεί να επηρεάζονται από την έντονη λάμψη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα η εικόνα που φτάνει στους χειριστές να μην αποδίδει πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση στο έδαφος.
Την ίδια στιγμή η χαμηλή πτήση ανάμεσα σε καπνούς, ορεινούς όγκους και χαράδρες, σε συνδυασμό με την παρουσία επίγειων δυνάμεων, καθιστά τις ρίψεις νερού εξαιρετικά επικίνδυνες μετά τη δύση του ηλίου.
Ωστόσο, παρά τους παραπάνω περιορισμούς, το DHC-515 θα μπορεί να παραμένει πάνω από μια πυρκαγιά και να πραγματοποιεί ρίψεις μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας και, στη συνέχεια, να πετά και να προσγειώνεται μετά τη δύση του ηλίου σε άλλο αεροδρόμιο.
Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, καθώς το εν λόγω αεροσκάφος δεν χρειάζεται να εγκαταλείπει νωρίτερα το μέτωπο για να επιστρέψει στη βάση του πριν νυχτώσει.
Το 2028 το πρώτο DHC-515 στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα επιδιώκει, μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και να ενισχύσει συνολικά τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα και εξοπλισμό.
Το πρώτο από τα επτά νέα Canadair DHC-515 που προορίζονται για την Ελλάδα, αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2028, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα ακολουθήσουν σταδιακά έως το 2031. Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, το πρώτο αεροσκάφος που βρίσκεται ήδη στη γραμμή παραγωγής στον Καναδά προορίζεται για την Ελλάδα.
Το DHC-515 αποτελεί την εξέλιξη των παλαιότερων CL-215 και CL-415 και διαθέτει αναβαθμισμένα συστήματα πλοήγησης, διαχείρισης και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς και σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που ενισχύουν την ασφάλεια και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Οι δυσκολίες της φωτιάς στην Αττικοβοιωτία
Αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, ο κ. Τσίγκας περιέγραψε τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σε πολλά σημεία το έδαφος ήταν δύσβατο, με απότομες πλαγιές, βραχώδεις σχηματισμούς και πολύ μεγάλες κλίσεις. Οι δασοκομάντος χρειάστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να κατέβουν με σχοινιά, προκειμένου να προσεγγίσουν τις εστίες.
Παράλληλα, επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα, χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσες αντλίες και ζεύξεις σωληνώσεων, ώστε να ενισχυθεί η πίεση του νερού και να φτάσει στα υψηλότερα και πιο δύσβατα σημεία.
Το έργο των δυνάμεων δυσχέραναν ακόμη περισσότερο οι ισχυροί άνεμοι, οι πυκνοί καπνοί και η μορφολογία του εδάφους. Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν σημαντικά τη δυνατότητα αξιοποίησης των εναέριων μέσων κατά τις πρώτες 35 ώρες της πυρκαγιάς.
Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις
Για την εικόνα των μετώπων, ο κ. Τσίγκας ανέφερε ότι η πυρκαγιά στη Σκύρο είχε περιοριστεί, ενώ στην Αττική παρέμεναν καπνίζοντα σημεία.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, χωρίς να έχει αποχωρήσει προσωπικό. Από το πρώτο έως το τελευταίο φως της ημέρας πραγματοποιούνταν ρίψεις και διαβροχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές αναζωπυρώσεις.
«Δύσκολες οι επόμενες τρεις ημέρες»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος προειδοποίησε ότι οι επόμενες τρεις ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.
Όπως εξήγησε, οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρή βλάστηση, μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτατη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Απηύθυνε, επομένως, έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν απολύτως τη χρήση φλόγας στην ύπαιθρο, καθώς και οποιαδήποτε εργασία μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή φωτιά.
«Αν δεν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, δεν θα μπορέσει να επεκταθεί», υπογράμμισε.
267 συλλήψεις από την αρχή του έτους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών. Όπως εξήγησε, στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνουν στα σημεία εκδήλωσης των πυρκαγιών, συλλέγοντας ευρήματα, καταθέσεις, φωτογραφίες και βιντεοληπτικό υλικό.
Από την αρχή του 2026 έως τις 5 Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί 267 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 238, ποσοστό 89,14%, αφορούσαν περιστατικά από αμέλεια και οι υπόλοιπες 29, ποσοστό 10,86%, πυρκαγιές από πρόθεση.
«Δυστυχώς, υπάρχουν πολίτες ανάμεσά μας που προβαίνουν σε χρήση φλόγας με σκοπούς που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν», κατέληξε ο κ. Τσίγκας.