«Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που τού εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας». 

Με τα λόγια αυτά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με θερμά χειροκροτήματα, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το στίγμα της παρουσίας του στη συγκέντρωση της Δευτέρας που διοργάνωσε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια», ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, ώστε να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Ο κ. Μπακογιάννης, στην ομιλία του προς τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους πολίτες της Χειμάρρας -οι οποίοι κατά την άφιξή του στον χώρο της συγκέντρωσης, τού επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή φωνάζοντας το όνομά του και «Ελλάς - Ελλάς»- τούς απευθύνθηκε ως «αδέλφια στη γλώσσα και πατριώτες στο φρόνημα», τονίζοντας ότι τον τιμά η πρόσκλησή τους να ενώσει μαζί τους τη φωνή του, αλλά και τη φωνή όλων των Αθηναίων. 

«Η σημερινή επίσκεψή μου στη Χειμάρρα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, είναι ένα προσκύνημα. Προσκύνημα για την ελευθερία. Τάμα για τη δημοκρατία. Κι ένα καθαρό και ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας το ψήφισμα συμπαράστασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. 

«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, της πρωτεύουσας της Ελλάδας και του κέντρου του ελληνισμού, με ομόθυμη απόφαση είναι μαζί σας, εκφράζοντας όλους τους Αθηναίους, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Και αυτό το μήνυμα ήρθα να φέρω. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος του Δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται» είπε. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων με την παρουσία του στη συγκέντρωση, παράλληλα με το ουσιαστικό μήνυμα στήριξης προς τον εκλεγμένο δήμαρχο, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών, σε μια περίοδο που η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Θέλουμε να καλωσορίσουμε την Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και να ζήσουμε όλοι μαζί στο μεγάλο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Το σπίτι αυτό, όμως, έχει γερά θεμέλια: Τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες μας. Και είναι αδιαπραγμάτευτες. Όπως είναι οι ζωές, οι περιουσίες, η αξιοπρέπεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Είμαστε πολλοί, αποφασισμένοι και ενωμένοι. Ενωμένοι και δυνατοί γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

bakog2.png

Μπελέρης: Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα 

Την ίδια ώρα, ο Φρέντι Μπελέρης στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα νίκης μέσα από τη φυλακή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την έμπρακτη υποστήριξη που έχει λάβει. «Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, αλλά τελικά κερδίζει. Εμάς μάς οδηγεί η πίστη μας. Η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματά μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην περιουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπελέρης και πρόσθεσε: 

«Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά και κάτι μεγαλύτερο. Τα χρόνια προβλήματά μας υιοθετήθηκαν από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι σε τούτο τον τόπο ο ισχυρός είναι άδικος και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματά μας. Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι οι Χειμαρριώτες δίνουν έναν πολύχρονο δίκαιο αγώνα. Ποτέ έως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσο ισχυρούς υποστηρικτές. Και αυτή είναι μεγαλύτερη νίκη από αυτή των εκλογών». 

Ο ίδιος, στο μήνυμά του, κατέληξε: «Είμαι ευγνώμων κυρίως στον Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν μέσα από την στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας. Μπορεί να φαίνομαι λαβωμένος, αλλά πιστέψτε το. Είμαι νικητής, είμαστε νικητές». 

bakog3.png

Ομόνοια Χειμάρρας: Τιμή μας που συμμετέχει ο δήμαρχος Αθηναίων στην προσπάθεια

Για την παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη σήμερα το απόγευμα στην Αλβανία, η «Ομόνοια Χειμάρρας» είχε επισημάνει: «Αποτελεί μεγάλη μας τιμή και χαρά που στην προσπάθειά μας αυτή θα συμμετέχει με την παρουσία του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, συμβάλλοντας έμπρακτα ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, στο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους δήμους για την συμπαράστασή τους και την έμπρακτη στήριξη. Μάς γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία. Δε θα το ξεχάσουμε ποτέ».