Την άμεση απάντηση του Φρέντι Μπελέρη από τη φυλακή έφεραν τα προκλητικά σχόλια του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε τη Δευτέρα στη Χειμάρρα, στα οποία δήλωσε «άφωνος» και μίλησε για «σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης»

Ο Φρέντι Μπελέρης επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι ο Έντι Ράμα δεν έβλεπε την ώρα να ξημερώσει για να σχολιάσει τη συγκέντρωση και αναφερόμενος στην αλβανική Δικαιοσύνη επισημαίνει: «Είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις των “αναμορφωμένων” δικαστηρίων δεν σχολιάζονται, αλλά δεν μπορεί να δηλωθεί ότι αυτά τα δικαστήρια και ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητα από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, πριν συλληφθεί ένας δικός του, ο πρωθυπουργός το γνώριζε εκ των προτέρων, και τον απέλυσε ή τον απομάκρυνε από την διπλανή του καρέκλα, όλο το κοινό γνωρίζει τις υποθέσεις, πριν συλληφθούν οι δικοί του, ληφθεί άδεια και χρόνος κάντε τις δικαιολογητικές δηλώσεις εκ των προτέρων, η ευθύνη είναι ατομική.

»Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους αιρετούς και τους φίλους τους είναι στη φυλακή σήμερα, αλλά κανένας από αυτούς για εκλογικά εγκλήματα, αλλά για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε τεράστια κλίμακα, που περιέργως έκαναν χωρίς τον πρωθυπουργό. Γνώση υπουργού, αν και βρισκόταν στην καρέκλα δίπλα τους όταν πετάχτηκαν οι υπογραφές. Είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια. Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή».

Τονίζει επίσης ότι σε σύγκριση με τον Έντι Ράμα, ακόμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πρωταθλητής της Δημοκρατίας, ενώ μιλάει και για την ακίνητη περιουσία των Χειμαρριωτών που έχει μπει στο στόχαστρο επενδυτών. «Όσο για τα παραθαλάσσια ακίνητα, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλο, που είναι στραμμένο προς όλους, κ. πρωθυπουργέ, οι υπάλληλοί σας στο κτηματολόγιο αναγκάζουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους για να τα καταχωρήσουν. Να θυμίσω έναν φίλο μου που απέλυσε 5-6 κτηματολόγους στην Αυλώνα για να μην καταγράψουν την περιουσία του ιδιοκτήτη γιατί την είχε σημαδέψει για στρατηγικές επενδύσεις» τονίζει. 

Τέλος ο Φρέντη Μπελέρης τονίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης στην Αλβανία έχει προστατευτεί με αίμα. «Όσο για την ελευθερία της έκφρασης που άσκησαν χθες οι Χειμαριώτες, δεν μας την δώσατε κύριε πρωθυπουργέ, αλλά γεννήθηκε μαζί μας και προστατεύτηκε με αίμα. Το να καυχιόμαστε το 2023, όταν ο κομμουνισμός έχει πέσει εδώ και 33 χρόνια, ότι μας αφήνουν να εκφραζόμαστε ελεύθερα, είναι αλαζονεία. Αρκεί βέβαια να εκφραστούμε και θα περιμένουμε υπομονετικά να πει τον λόγο της η “ανεξάρτητη” από εσάς δικαιοσύνη, αλλά αυτό το θέμα δεν τελειώνει εδώ, στα δικαστήρια του πρωθυπουργού. Ο κόσμος μίλησε, κύριε πρωθυπουργέ, αφήστε τον εκλεγμένο να κάνει τη δουλειά του, να σταματήσει η δυσαρέσκεια και να μιλήσουν τα δικαστήρια, χωρίς να τους πείτε ότι “τα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν” και ότι “είναι ανεξάρτητοι”. Η δικαιοσύνη καθυστερεί αλλά ποτέ δεν ξεχνά» καταλήγει. 

«Παράνομη η προφυλάκιση μου»

Νωρίτερα, ο Φρέντι Μπελέρης είχε πει σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι η προφυλάκιση του είναι παράνομη και έκανε την εκτίμηση ότι οι αλβανικές αρχές δεν θα τον αφήσουν ελεύθερο, καθώς, όπως επισήμανε, υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα του ενόσω βρίσκεται στη φυλακή. «Η προφυλάκισή μου είναι παράνομη. Αυτό όμως που είναι εντελώς παράνομο πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η εμπόδισή μου να αναλάβω καθήκοντα, η παρεμπόδισή μου να ορκιστώ και αυτό είναι ευθύνη του Αλβανού πρωθυπουργού. Όταν λέει ότι είναι θέμα Δικαιοσύνης, ψεύδεται γιατί τη γενική διεύθυνση φυλακών την ελέγχει ο κ. Ράμα, άρα θα μπορούσε να μου δώσει άδεια να ορκιστώ. Στόχευση του Αλβανού πρωθυπουργού είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντα μου» τόνισε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο για να εγκαταλείψουν οι Έλληνες τις περιουσίες τους στη Χειμάρρα και επισήμανε ότι οι υπηρεσίες δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών με απώτερο σκοπό να τους υποχρεώσουν να φύγουν για να την Ελλάδα και να αφήσουν τα πάντα στα χέρια φίλων του Έντι Ράμα.