Καταργούνται το πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς οι δημόσιοι φορείς θα τα αντλούν απευθείας εφόσον ο ίδιος ο πολίτης το εγκρίνει.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για την μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα συζητηθεί την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και καταργεί πιστοποιητικά. Την υποχρέωση που έχουν οι πολίτες να εκδίδουν ένα πιστοποιητικό από το Δημόσιο για να το δώσουν σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένας δημόσιος φορέας να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό μέσω διαλειτουργικότητας και κατόπιν συναίνεσης του πολίτη -ο οποίος θα ενημερώνεται και θα ερωτάται μέσω του wallet αν συναινεί- και άρα δεν θα χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού. Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών, ενώ τόνισε ότι αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα και σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι ενεργειακοί πάροχοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν μέσω του wallet να ρωτούν τον πολίτη αν συμφωνεί να αντληθούν τα δεδομένα του ή όχι. Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για όσους πολίτες το επιθυμούν να εξυπηρετούνται και δια ζώσης, καθώς «μιλάμε για μια μετάβαση. Δεν μπορεί να είναι βίαιη, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική».

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σημείωσε ότι «όσα δεδομένα διακινούνται ψηφιακά είναι απολύτως ελεγχόμενο και ανιχνεύσιμο του ποιος τα διαχειρίζεται και πού πηγαίνουν και ποιος μπορεί να τα διαρρεύσει. Για δεδομένα που διακινούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να κάνει παράνομη, παράτυπη πράξη και να μην βρεθεί».