Στον απόηχο του θυελλώδους Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα και τις ραγδαίες εξελίξεις στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης· προτίμησε να μιλήσει στο «Μανιφέστο» για το πλούσιο έργο που παράγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αλλάζει επί τα βελτίω τις ζωές όλων των πολιτών.

Νιώθει την ανάγκη να επικεντρώσει στον ψηφιακό χάρτη κτηματογράφησης, ο οποίος θα είναι σύντομα προσβάσιμος σε όλους και «μέσα από αυτόν οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν την ακίνητη περιουσία τους οποιαδήποτε στιγμή, να τη δηλώσουν εάν δεν το έχουν ήδη κάνει και να διορθώνουν πιθανά λάθη». Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά με ειλικρίνεια όταν ρωτάμε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, «τους καταλαβαίνουμε απόλυτα, ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους».

Κάθε τόσο στο υπουργείο σας μπαίνουν καινούργιοι στόχοι. Ποιο θα είναι το επόμενο πρότζεκτ στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;

Η προτεραιότητά μας ήταν πάντα να κάνουμε τις διαδικασίες πιο απλές και να μεταφέρουμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου στο Διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες ώστε να μπορούν να ολοκληρώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες από το σπίτι τους, χωρίς την ανάγκη για χαρτιά, αναμονή σε ουρές και σπατάλη χρόνου. Αυτή η προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί έναν εθνικό στόχο, τον οποίο έχουμε την τιμή να εκπληρώνουμε αυτή τη στιγμή, συνεργαζόμενοι στενά με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου. Ενώ πολλά σημαντικά έργα είναι στα σκαριά, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα συγκεκριμένο που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα παρουσιαστεί σύντομα στο κοινό. Αναφέρομαι στον ψηφιακό χάρτη κτηματογράφησης, ο οποίος θα είναι σύντομα προσβάσιμος σε όλους. Μέσα από αυτόν, οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν την ακίνητη περιουσία τους οποιαδήποτε στιγμή, να τη δηλώσουν εάν δεν το έχουν κάνει ήδη και να διορθώνουν πιθανά λάθη. Αυτή η διαδικασία, που παλιά απαιτούσε χρόνο και χρήμα, τώρα θα είναι απλή και γρήγορη.

Είναι εφικτό να περάσουμε καθολικά στην εποχή των ηλεκτρονικών κλήσεων; Να μη χρειάζεται να πάμε στην Τροχαία, με τα αντίστοιχα χαρτιά κ.λπ.

Εχουμε εντολή και εμείς και το υπουργείο Μεταφορών, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα ψηφιακές λύσεις, οι οποίες να μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τις κλήσεις, η διαδικασία, προφανώς, δύναται να καταστεί ψηφιακή και θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο όλες οι συναρμόδιες αρχές να λαμβάνουν την πληροφορία που πρέπει και προφανώς ο πολίτης, στη θυρίδα του στο gov.gr, να λαμβάνει την παραβίαση, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί και φυσικά να έχει και μία δυνατότητα πληρωμής, με πάρα πολύ απλό τρόπο. Ηδη είναι διαθέσιμο για όλους τους οδηγούς το point system μέσα από το gov.gr, όπου ο καθένας μπορεί να δει τους πόντους των παραβάσεων του (αν έχει προβεί αντίστοιχα) ώστε να έχει επίγνωση και να συνετιστεί στο άμεσο μέλλον προκειμένου να μη χάσει την άδεια οδήγησής του. Βλέπουμε όλοι δυστυχώς τις τραγικές συνέπειες που έχουν τα τροχαία δυστυχήματα και οφείλουμε σαν Πολιτεία να βρούμε λύσεις σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Εν τέλει κόπασαν οι αντιδράσεις με τις νέες ταυτότητες. Πόσοι έχουν ανταποκριθεί; Πότε θα είναι έτοιμος ο ένας ενιαίος προσωπικός αριθμός;

Το θέμα των νέων ταυτοτήτων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 συμπολίτες μας έχουν αιτηθεί την απόκτηση των νέων ταυτοτήτων με τη διαδικασία να συνεχίζεται ομαλά χωρίς προβλήματα. Οσον αφορά τον προσωπικό αριθμό, θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα ήταν από τις πιο μεγάλες. Σας πιέζουν αυτές οι κινητοποιήσεις για να κάνετε αποδεκτά και άλλα αιτήματα των αγροτών;

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους αγρότες μας, οι οποίοι είναι συντεταγμένοι με τους συναδέλφους τους και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά από τα δίκαια αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω. Υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Είστε ευχαριστημένοι από την εικόνα που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια; Το γεγονός ότι γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι εξετάσεις σημαίνει ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα;

Δεν πιστεύω ότι βλέπει κάποιος αυτές τις εικόνες των καταλήψεων στα πανεπιστήμια και είναι ευχαριστημένος. Με τη μεταρρύθμιση που εισάγει ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Παιδεία, ανοίγουμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πια και στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά ενισχύουμε ουσιαστικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι στις γνωστές ομάδες βίας που πηγαίνουν από σχολή σε σχολή και κάνουν καταλήψεις με καδρόνια και κουκούλες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά πανεπιστήμια και να προστατεύσουμε –με όσα μέσα διαθέτει η πολιτεία– τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους.

Λένε κάποιοι πως έχει μπατάρει προς το Κέντρο η Νέα Δημοκρατία και χάνει τη δεξιά ψυχή της. Το ακούτε αυτό από ψηφοφόρους σας;

Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, αυτό δεν αλλάζει. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό για όλους τους πολίτες και να βελτιώνει την καθημερινότητά τους. Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

Πού είναι ο πήχυς για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές αποτελούν μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία. Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν. Με την επιστολική ψήφο όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Πρόκειται για μια επιλογή ευθύνης. Μια επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας, μαζί βέβαια και με τον διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα.

Δεν σας ζητάω να σχολιάσετε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πώς κρίνετε όλα όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Δεν θέλω να κάνω σχολιασμό εσωτερικών θεμάτων άλλου κόμματος. Εμείς έχουμε μια αποστολή να ολοκληρώσουμε, αυτή για την οποία ψήφισαν οι πολίτες καθαρά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση αυτού του έργου.