Με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να δηλώνει ότι η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί με συγκεκριμένα αυστηρά πρωτόκολλα και κανόνες και να διαβεβαιώνει για πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

«Στόχος της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας είναι να προστατεύει τη χρήση της τεχνολογίας, να μην αφήνει περιθώρια σε εγκληματικές ομάδες, σε κυβερνήσεις, σε ξένες κρατικές ιδιωτικές οντότητες να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, την ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων και των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για όποιον σκοπό επιθυμούν χωρίς κίνδυνο. Όλες οι κρίσιμες υποδομές της καθημερινότητας μας, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, θα λειτουργούν επιτέλους κάτω από συγκεκριμένα δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης και συμπλήρωσε: «Νομοθετούμε, γιατί έχουμε υποχρέωση από την ΕΕ να ενσωματώσουμε πιο αυστηρό επίπεδο ελέγχου στην κυβερνοασφάλεια της χώρας που όντως έχουμε μείνει πίσω. Ερχόμαστε λοιπόν και αναβαθμίζουμε τα κριτήρια με βάσει τα οποία χρειάζεται να λειτουργεί η κυβερνοασφάλεια για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Διότι, όσο αυξάνεται η χρήση της τεχνολογίας είναι απόλυτα φυσικό και επόμενο, να αυξάνονται οι απειλές και οι κίνδυνοι εκεί που υπάρχει η οικονομική δραστηριότητα, η διακίνηση προσωπικών δεδομένων».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, «υπάρχουν 2.000 κρίσιμες υποδομές της χώρας όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δημόσιοι φορείς, οι οποίοι δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, αλλά οφείλουν, μιας και επεξεργάζονται και κάνουν διακίνηση προσωπικών δεδομένων, να λειτουργούν με πολύ αυστηρά κριτήρια κυβερνοασφάλειας».

« Οι οντότητες αυτές έχουν από την μία την ανάγκη προστασίας και από την άλλη την ανάγκη πρόληψης, μέσω συγκεκριμένων κανόνων. Καθημερινά θα έχουμε παντού απόπειρες επιθέσεων ή επιθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς», είπε και διευκρίνισε: «Για παράδειγμα, αν μια εγκληματική οργάνωση λειτουργεί εντός ή εκτός Ελλάδος σε μια από τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χειρίζονται τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, δεν πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Αρχή η οποία θα διασφαλίζει ότι έχουν τηρηθεί τα πρωτόκολλα, ότι υπάρχει προληπτικός έλεγχος και μπορεί πάρα πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους; Πρέπει. Πως μπορεί να το κάνει αυτό όμως αν φοβόμαστε και θεωρούμε ότι ο δρόμος της σιωπής είναι μια φυλακή για κάτι το οποίο απειλεί την καθημερινότητα των πολιτών και της ελευθερίας τους. Εξασφαλίζουμε την ελευθερία διακίνησης δεδομένων, ακριβώς όταν υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες».

Απαντώντας στο επιχείρημα της Αντιπολίτευσης, ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, αντέτεινε ότι «ο συνταγματικός ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών είναι να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

«Εδώ, δεν έχουμε ένα φορέα ο οποίος θα έρθει να διασφαλίσει ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως αυτό ορίζεται συνταγματικά, αλλά έχουμε ένα επιχειρησιακό βραχίονα ο οποίος θα μπορέσει να προστατεύσει και να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει επιθέσεις.Ένας τέτοιος φορέας, που προφανώς θα υπάγεται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, πρέπει να έχει την αντίστοιχη δομή που έχουν χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία ή Ολλανδία, οι οποίες δεν έχουν ανεξάρτητες αρχές για την κυβερνοασφάλεια. Έχουν όμως Εθνικές Αρχές όπως αυτές ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και αυτή την τακτική ακολουθούμε και εμείς. Με αυτή τη δομή και τη στελέχωση λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες», ανέφερε.

Ακόμα, απέρριψε το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής» τονίζοντας ότι, « εδώ ερχόμαστε και ενσωματώσουμε ευρωπαϊκή οδηγία, άρα οι εγγυήσεις έχουν προβλεφθεί».

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν «περί του όρου παρακολούθηση», ο κ. Κυρανάκης , επεσήμανε ότι «είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι έγινε ακριβής μετάφραση του όρου μόνιτορ που περιέχεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση, ούτε δυνατότητα να παρακολουθούνται απόψεις, ούτε ιδέες ή διαλόγους, ούτε τίποτα το οποίο αφορά προσωπική επικοινωνία πολιτών».

«Η Εθνική Αρχή μελετά και παρακολουθεί κινδύνους, μεθόδους κυβερνοεπιθέσεων. Υπάρχουν 7 – 8 συγκεκριμένοι τύποι τους οποίους πρέπει να μελετήσουν καλά τα στελέχη της», είπε και πρόσθεσε ότι, στη κυβέρνηση, επειδή αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που θα διαδραματίσουν, «υπάρχει η βούληση να θεσμοθετηθούν πολύ πιο συγκεκριμένα οι αμοιβές τους για να καταφέρουμε να τους κρατήσουμε στο δημόσιο, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε αξιόλογα και καταρτισμένα στελέχη».

«Η Εθνική Αρχή θα λειτουργεί με ξεκάθαρο τρόπο και δεν θα υπάγεται στον ειδικό ρόλο που έχει η ΕΥΠ, αλλά θα έχει πιο ανοικτό ρόλο. Θα έχει την ευθύνη και του ιδιωτικού τομέα κρίσιμων υποδομών και θα βάλει σε τάξη ένα τοπίο, το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί επαρκώς. Μόνο να κερδίσει έχει τελικά ο πολίτης και ο καταναλωτής, ο οποίος θα ξέρει ότι αυτά είναι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα και οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί κάθε φορέας που χειρίζεται δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και ότι υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που έχουν την κατάλληλη γνώση για να μπορέσουν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν γρήγορα επιθέσεις», κατέληξε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.