Από τη Θεσσαλονίκη που σήμερα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο της, Άγιο Δημήτριος ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Γκιουλέκας μίλησε στην εκπομπή ΕΡΤnews update, και σχολίασε το νέο τοπίο στον πολιτικό χάρτη, τους υψηλούς τόνους για το ελληνοτουρκικό, αλλά και την υπόθεση NOVARTIS. Ο κ.Γκιουλέκας αρχικά στάθηκε στον σημερινό εορταστικό κλίμα της πόλης που γιορτάζει και τα 112 χρόνια από την απελευθέρωσή της, και ανέφερε:
«Χρόνια πολλά για τη Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά για την Ελλάδα. Ξέρετε, οι Βαλκανικοί Αγώνες μεγάλωσαν την Ελλάδα, Εμείς γιορτάζουμε την απελευθέρωση του ’12, όπως γιορτάζει και η Ήπειρος και η Μακεδονία και λίγο αργότερα με την ενσωμάτωση και της Θράκης μας, η Ελλάδα πήρε τη σημερινή της μορφή. Είναι μια πραγματικά εθνική διάσταση αυτών των αγώνων, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε την τιμητική μας γιατί είναι η ημέρα του πολιούχου μας, του Αγίου Δημητρίου και η μέρα της απελευθέρωσης».
Για το ζήτημα της ακρίβειας:
«Η κυβέρνηση κρίνεται για το πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Άρα λοιπόν τα προβλήματα που περνάνε οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, είναι μια μάχη από το αποτέλεσμα της οποίας βεβαίως θα κριθεί η κυβέρνηση, όπως γίνεται για την εκάστοτε κυβέρνηση και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η μάχη σίγουρα είναι διαρκής και είναι μια μάχη την οποία δίνουμε εδώ στην Ελλάδα. Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας, πλήττει και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά πολύ δικαιολογημένα και σωστά οι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται τι κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα και από κει και πέρα βεβαίως παρακολουθούν και τις επεκτάσεις της ακρίβειας σε άλλες χώρες, όχι όμως με το ίδιο ενδιαφέρον, γιατί το εισόδημά τους εδώ ουσιαστικά πλήττεται από την εσωτερική ακρίβεια.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή και με τον πιο επίσημο τρόπο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι όσο διαρκεί αυτή η μάχη, τόσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα, μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να σταθεροποιήσει όσο μπορεί την κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Οι αυξήσεις στους μισθούς, οι συντάξεις που δίνονται, σίγουρα είναι κάτι που θα φαινόταν πολύ πιο έντονα αν δεν υπήρχε η ακρίβεια. Ωστόσο, όλα αυτά κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή να στηρίξουν όσο είναι δυνατόν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Αλλά βεβαίως στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας υπάρχουν οι συμπολίτες μας που είναι οικονομικά ασθενέστεροι.
Άρα λοιπόν, όλα αυτά που βλέπουμε και τα οποία πολλές φορές και η αντιπολίτευση έχει πει ότι ξέρετε, κάνετε μία επιδοματική πολιτική.
Ναι, βεβαίως. Όταν έχουμε μία έκτακτη κατάσταση, όπως είναι έκτακτη κατάσταση αυτή η μάχη με την ακρίβεια, όπως ήταν η έκτακτη κατάσταση, όπως όταν ανέβαινε το ηλεκτρικό ρεύμα, οι αυξήσεις τότε ήταν τόσο υπέρογκες, που αν δεν απορροφούσε η κυβέρνηση το 70 το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις εκεί που υπήρχε το κοινωνικό τιμολόγιο μέχρι και το 90%. Το λέω αυτό με την έννοια ότι αυτή είναι μια διαρκής μάχη. Όσο κρατάει αυτή η μάχη, τόσο και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίρνει μέτρα. Μακάρι να μη χρειαζόταν να πάρουμε αυτά τα μέτρα και τα αντίστοιχα χρήματα από το ταμείο.
Το γεγονός ότι γίνονται διαρκείς έλεγχοι και επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα. Το γεγονός ότι έχουμε προειδοποιήσει τους πάντες ότι φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν κυριολεκτικά. Όλο αυτό δεν είναι θέμα διαφήμισης. Είναι κυρίως θέμα επικοινωνίας. Βρίσκουμε κάποια προϊόντα στο ράφι να ακριβαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση, εάν ξαφνικά αυτοί, οι οποίοι τουλάχιστον μιλώ για τα σουπερμάρκετ, τις μεγάλες κεντρικές αγορές, εάν αυτοί δεν ξέρουν ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς -όπως είναι- τότε καταλαβαίνετε ότι και ο πολίτης, ο συμπολίτης μας, μπορεί να αισθάνεται ότι ξαφνικά είναι αβοήθητος μπροστά σε αυτή την κατάσταση».
Για τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης για τα ελληνοτουρκικά:
«Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές προσεγγίσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπει ο καθένας. Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από το δάκτυλό του. Από την άλλη πλευρά όμως, να σημειώσω ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δηλαδή η διαφορετική άποψη, η διαφορετική προσέγγιση και μάλιστα όταν προέρχεται από δύο πρώην πρωθυπουργούς. Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση οτιδήποτε, οποιαδήποτε θέματα εγείρει μονομερώς η Τουρκία και έχουν να κάνουν με την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα των νησιών στην υφαλοκρηπίδα. Το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμά μας που προκύπτει από το Δίκαιο της Θάλασσας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και προς ανατολάς, όπως έγινε προς δυσμάς.
Όλα αυτά δεν τα συζητούμε με την Τουρκία, είναι δικά μας δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτα. Και επιτρέψτε μου να πω είναι και οι κόκκινες γραμμές που είναι και οι εθνικές γραμμές».
Για τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis:
Το θέμα του σκανδάλου Νοβάρτις που προέκυψε και πάλι και ήρθε στην επικαιρότητα με το θέμα της αποκάλυψης, ας το πω έτσι λίγο σχηματικά, της μάσκας των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Παπαγγελόπουλος, Τσίπρας, Παππάς και από την άλλη πλευρά έχει να κάνει με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κυριολεκτικά τα κρέμασε στα μανταλάκια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να πει και να δείξει ότι αυτοί κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο.
Τελικά αυτό το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες στις οποίες τους αποδόθηκαν και από την άλλη πλευρά ότι αυτοί οι μάρτυρες, γι’ αυτό αίρεται και η προστασία τους, προφανώς ήταν ψευδομάρτυρες και άρα αυτά τα οποία κατέθεσαν, δεν μπορεί να τα καταθέτουν με έναν προστατευτισμό, ότι αυτοί δεν θα αποκαλυφθούν. Σε ότι αφορά στη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis που γίνεται και στο εξωτερικό κτλ. Αυτό είναι κάτι που σαφώς υπάρχει και το ερευνά η δικαιοσύνη. Αυτό είναι κάτι άλλο. Εδώ μιλάμε για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Εκεί αποδείχθηκε ότι για όλα αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να παρουσιάσει ήταν όλα έωλα. Κατέπεσαν».
Πηγή: ertnews.gr