Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Κ.Χ. Μύρης». Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο αδερφός του, Βασίλης Γεωργουσόπουλος, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αδερφέ, συνάδελφε, φίλε, καλό παράδεισο. Εμείς, η οικογένεια, οι μαθητές και οι συνάδελφοί σου, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Το θέατρο και η παιδεία σου χρωστούν πολλά», έγραψε, αποχαιρετώντας τον.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας). Παράλληλα, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική, και εργάστηκε εντατικά για την προώθηση της ελληνικής θεατρικής παιδείας. Από το 1978, με ανάθεση του Υπουργείου Παιδείας, συνέβαλε στη δημιουργία του βιβλίου «Δραματική Ποίηση», το οποίο διδάχθηκε στα ελληνικά σχολεία για περισσότερα από 25 χρόνια.
Το 2003 ανέλαβε την προεδρία του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου, ενώ παράλληλα συμμετείχε ενεργά στη θεατρική κριτική, από το 1971, στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα».
Κώστας Γεωργουσόπουλος: Διακρίσεις και έργο
Η σπουδαία του συνεισφορά αναγνωρίστηκε με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2008 για το σύνολο του έργου του και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών το 2000.
Με το ψευδώνυμο «Κ.Χ. Μύρης», υπογράφει μια σειρά από ποιητικά και μεταφραστικά έργα, μεταξύ των οποίων η ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μελέτη του αρχαίου δράματος και της ελληνικής θεατρικής παράδοσης.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο, την κριτική και την παιδεία. Το πλούσιο έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να καθοδηγεί τις επόμενες γενιές.
Αιωνία του η μνήμη... θα λείψει σε όσους τον γνώριζαν...