Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται το Σάββατο και την Κυριακή των Βαΐων οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία.
Οι σημερινές δράσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την πραγματοποίηση καταθέσεων στεφάνων στα μνημεία των Φιλελλήνων, του Ιωσήφ Ρωγών και Κοζύλη, του Ιακώβου Μάγερ, του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και των Γάλλων Φιλελλήνων και των Κυπρίων Αγωνιστών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεταφορά ιερών κειμηλίων, όπως η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο, ο Τίμιος Σταυρός του επισκόπου Ιωσήφ και το καριοφίλι του στρατηγού Δημητρίου Μακρή, από το μουσείο Ιστορίας και Τέχνης προς τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ακολούθως, διεξάγεται ο 78ος δρόμος θυσίας από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών, καθώς και ο 8ος παιδικός δρόμος θυσίας από την Πύλη.
Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται επίσης η εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, με ομιλία της Μαρίας Καμηλάκη με θέμα: «Όψεις της γλώσσας του Τύπου κατά την Επανάσταση του 1821. Η περίπτωση της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά».
Το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου θα πραγματοποιηθεί νέα επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με δρώμενο αναπαράστασης της ανατίναξης του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Μεσολογγίου.
Παρόντες την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός
Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το αυριανό πρόγραμμα:
Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, θα τελεστεί στις 7:00 το πρωί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Χαλκίδος, Χρυσοστόμου, ενώ στις 10:20 το πρωί θα ψαλλεί δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Στις 11:00 θα ξεκινήσει πομπή από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η βράβευση των νικητών και νικητριών του δρόμου θυσίας, ενώ η υψίφωνος, Vivian Douglas θα αποδώσει το μοιρολόι, «Να ζει το Μεσολόγγι», με την συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Μεσολογγίου.
Στις 2:00 μετά το μεσημέρι θα γίνει η μεταφορά των ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης -Πινακοθήκη, ενώ στις 6:00 το απόγευμα θα γίνει η επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του μουσείου Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη.
Λίνα Μενδώνη: «Το Μεσολόγγι εξακολουθεί να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί»
«Το Μεσολόγγι εξακολουθεί να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί. Όχι απλώς ως μνήμη ενός ηρωικού παρελθόντος, αλλά και ως ζωντανή παρακαταθήκη ενότητας, συνέπειας, ευθύνης και προσήλωσης στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζοντας τον πλήρως αποκατεστημένο Κήπο των Ηρώων, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Το Μεσολόγγι δεν υπήρξε απλώς πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων. Υπήρξε ο τόπος, όπου η ανθρώπινη δοκιμασία εξελίχθηκε σε ηθικό μεγαλείο. Μια μικρή πόλη που, μέσα από τη σκληρή πολιορκία και την ύστατη πράξη της Εξόδου, ανεδείχθη σε "ιερό βωμό", σε "πόλη των τιμών", σε ζωντανή απόδειξη της ακατάβλητης προσήλωσης ενός λαού στην ελευθερία. Παραδίδουμε στο Μεσολόγγι, στην Ελλάδα και το Έθνος τον αποκατεστημένο Κήπο των Ηρώων. Την κατ' εξοχήν κιβωτό μνήμης της πολιορκίας και της Εξόδου. Ορόσημο ανέσπερο του αγώνα των Ελλήνων, τόπος σεπτός του αγώνα κάθε ελεύθερου ανθρώπου για το ύψιστο αγαθό. Ο Κήπος των Ηρώων αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία, σε ακτινοβολία και σημασία, γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Δύο αιώνες μετά, το Μεσολόγγι εξακολουθεί να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί. Όχι απλώς ως μνήμη ενός ηρωικού παρελθόντος, αλλά και ως ζωντανή παρακαταθήκη ενότητας, συνέπειας, ευθύνης και προσήλωσης στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, ενισχυμένων κινδύνων και σοβαρών ιστορικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, μας υπενθυμίζει ότι η δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ομοψυχία του. Απέναντι στη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε τη μνήμη τους και να αντλήσουμε από αυτήν το πρότυπο και το μέτρο της δικής μας στάσης. Να στεκόμαστε με συνέπεια, ενότητα και αποφασιστικότητα, έχοντας ως πυξίδα το ιδανικό που τους οδήγησε στην αθανασία: Την ακατάλυτη προσήλωση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία».
Όσον αφορά στο έργο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «ο Κήπος των Ηρώων είναι ένα εμβληματικό μνημείο με υψηλό συμβολισμό, στο οποίο έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, ενώ με την παράδοση του έργου από το υπουργείο, ο Κήπος των Ηρώων αναδεικνύεται ως ένας χώρος υψηλής ιστορικής αξίας και εθνικής μνήμης, διασφαλίζοντας ότι το μήνυμα της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων θα παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου».