Αργά και προσεκτικά θα είναι τα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας, με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας να αποτελεί το σημείο κλειδί για τις όποιες σχετικές αποφάσεις. Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, ενόψει των εορτών και με την κοινωνική ζωή τα φετινά Χριστούγεννα να υπόκειται σε περιορισμούς αναγκαίους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Έτσι, το γιορτινό τραπέζι προβλέπται να το περάσουμε με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια και σε κάθε περίπτωση μέχρι 9 άτομα, ενώ, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν θα επιτραπούν τις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες, ενώ το σίγουρο είναι ότι κλειστοί θα παραμείνουν για τις γιορτές και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, η εστίαση, η νυχτερινή διασκέδαση, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τι εξετάζεται
Σύμφωνα με όσα εξετάζονται και αναμένονται να ανακοινωθούν έως το Σάββατο, μετά τα εποχικά καταστήματα που άνοιξαν στις 7 Δεκέμβρη, σειρά θα πάρουν τα μικρά καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία. Στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τελευταία να ανοίξουν τα εμπορικά.
Στο τραπέζι είναι και το σενάριο που θέλει το άνοιγμα να είναι οριζόντιο, προκειμένου να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού των πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία.
Όπως εκτίμησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, το άνοιγμα της αγοράς θα επιφέρει και κρούσματα: «Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα είναι αν αυτό θα γίνει ή όχι με επιθετικό ρυθμό.
Στο ενδεχόμενο πάντως αυτό οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε ότι «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ηπειρος. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα υπάρχουν αναπροσαρμογές στα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να υπάρχει χρόνος για την επιστροφή στο σπίτι.
Επίσης ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου κατά μια ώρα δηλαδή η απαγόρευση να μην ξεκινάει στις 9 το βράδυ μόνο για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των εκκλησιών. Σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας.