Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, πραγματοποίησαν η πρόεδρος της εθνικής επιτροπήγς εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης και για τα νέα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, διευκρινίστηκε ότι δεν θα έρθουν στη χώρα μας νέα εμβόλια.

Η κα. Θεοδωρίδου δήλωσε:

«Τον Σεπτέμβριο είχαμε αναφερθεί στα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορωνοϊού. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου. Η προστασία που προσφέρουν, είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία υα επικαιρποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές αποτελούν, όχι έναν νέο ιό, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης της Όμικρον. Δεν είναι επί του παρόντος χρήσιμο να αναβαθμιστεί η σημασία τους.

Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για τα παιδιά θετικά για μία πρώτη ενισχυτική δόση σε όσα βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τη δόση.

Τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν. Σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ λιγότερο συχνές κατά την Όμικρον. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει σε long covid.

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού
Έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 21.660.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου, είπε αρχικά από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.

Ακόμη, ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών» και σημείωσε πως η διάθεσή τους θα αρχίσει προσεχώς. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Η Επιτροπή κρίνει ότι ο κίνδυνος για υγιή παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είναι μιικρή. Για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Επιτροπή προτείνει τον εμβολιασμό».

Εμβολιασμός παιδιών έναντι του κορωνοϊού
Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη πρόσθετης δόσης σε παιδιά 5-11 ετών αυξημένου κινδύνου και σε ανοσοκατεσταλμένα. Συνέστησε, δηλαδή, να δοθεί η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από τρεις δόσεις.

Πρόσφατα, ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.