Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό ανέρχεται στο 32%, ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική. Η ταυτόχρονη με τα κρούσματα αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων σηματοδοτεί ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων ή παράταση των υφιστάμενων.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο χαρακτηρίζεται κρίσιμο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης σήμερα μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στα γραφεία των ΥΠΕ στις 09:30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.
Πιθανότητα παράτασης του lockdown
Την πιθανότητα παράτασης στο lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.
Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.
Παράλληλα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως «φυσικά θα κάνω το εμβόλιο Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».
Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.
Το κρίσιμο 48ωρο για την Αττική
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται και η Αττική. Η πορεία των κρουσμάτων την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά και η αντοχή του συστήματος Υγείας αναμένεται να κρίνει το αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στην Αττική, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ειδικούς, για περαιτέρω περιορισμούς.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν τα μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, εφόσον οι ειδικοί δουν ότι οι εικόνες συνεχίζονται τις επόμενες δύο μέρες, να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για τις ώρες αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε… ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, υπάρχει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.
Γκάκα: Πιέζεται το ΕΣΥ
Μιλώντας στο MEGA, η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, σημείωσε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από τους ασθενείς Covid-19 είναι μεγάλη. «Το σύστημα πιέζεται σε κάθε σημείο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ήδη στα όριά του».
Επισήμανε ότι τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό απαιτούν περισσότερο υγειονομικό προσωπικό σε σχέση με άλλες ασθένειες, εξαιτίας της φύσης της νόσου αλλά και των κανόνων ασφαλείας που είναι πολύ αυστηροί προκειμένου να είναι όλοι ασφαλείς. «Αν αρρωστήσουμε δε θα υπάρχει κανείς να φροντίζει κανέναν».
Αναφερόμενη στη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19, η γιατρός τόνισε ότι κυριαρχεί του αίσθημα του φόβου. Πρόκειται για μια καινούργια νόσο η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή στην ολότητά της, με αποτέλεσμα να προκαλεί φόβο τόσο στους ασθενείς όσο και στους γύρω τους. Μεγάλο θέμα είναι η απομόνωση των ασθενών, κάτι που μετριάζεται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με τα οποία οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους. «Δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πρόβλημα μοναξιάς, άγχους και φόβου».
Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει πάει πίσω άλλα χειρουργεία, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν στον μέγιστο βαθμό τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μείνουν ασφαλείς. «Αν το σύστημα πιέζεται πάρα πολύ, είναι σαφές ότι θα υπάρχει δυσκολία», τόνισε.