Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από Covid τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες σήμερα ανέρχεται σε 1008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από Covid 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Η εικόνα των νοσηλειών σήμερα στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχει ως εξής: 529 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες (74,9% ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (91,2% ανεμβολίαστοι). Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σήμερα νοσηλεύονται 479 (74,3% ανεμβολίαστοι) και 61 σε ΜΕΘ (89,7% ανεμβολίαστοι).

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, οι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται λόγω Covid είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι και περισσότερους μήνες.

Την ίδια ώρα έκρηξη κρουσμάτων αναμενεται το επόμενο διάστημα, ενώ χτες στην Αττική και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Γεννηματάς, τα πράγματα ήταν εφιαλτικά.

Τα  δε κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν σήμερα Δευτέρα τα 250 εκατομμύρια, καθώς ορισμένες χώρες στην ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ρεκόρ, παρότι η έξαρση που αποδιδόταν στην παραλλαγή Δέλτα αποκλιμακώνεται και αρκετά κράτη ανοίγουν ξανά το εμπόριο και τον τουρισμό. Ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, με βάση την ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, αλλά ο ιός συνεχίζει να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής Δέλτα.

Tο Plan B

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Αύξηση εμβολιασμών

Πάντως αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του εμβολιασμού.  Σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19 του data.gov.gr, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 60% στους εμβολιασμούς 1ης δόσης τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 73.789 πρώτες δόσεις εμβολίου, όταν την εβδομάδα 24-31/10 έγιναν μόλις 45.421 δόσεις.