Με συγκροτημένη αισιοδοξία παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα οι επιστήμονες στη χώρα μας την καμπύλη που σκιαγραφεί την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, επικροτώντας σε κάθε ευκαιρία την πειθαρχία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών στα αυστηρά πλην όμως αναγκαία μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι φορείς της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση καθώς οι ημέρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες, ώστε να διαπιστωθεί εμπράκτως η απόδοση των μέτρων, προετοιμάζοντας παράλληλα τα νοσοκομεία της χώρας και λαμβάνοντας μέτρα για το χειρότερο σενάριο.

Αλλωστε, εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος να διαρραγεί η ισχυρή – όπως όλα δείχνουν – αλυσίδα προστασίας που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες, ακολουθώντας ευλαβικά το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι».

Η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, είναι ενδεικτική της πιθανότητας να δημιουργηθούν νέες εστίες μόλυνσης σε περίπτωση που δεν οχυρωθεί σωστά η χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία ραγδαία κορύφωση της καμπύλης που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ.

«Προλάβαμε μία υγειονομική βόμβα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους 21 από τους 263 Έλληνες φοιτητές οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα από την Ισπανία και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Είναι σημαντικό δε, να σημειωθεί ότι από τους 2.500 πολίτες (κυρίως φοιτητές) που έχουν επαναπατριστεί και έχουν τεθεί σε καραντίνα, εκτιμάται ότι το 10% παραβιάζει τις αυστηρές συστάσεις για απομόνωση, γι’ αυτό και γίνονται συνεχώς έλεγχοι.

Για να διαπιστώσει κανείς τη δυναμική των μέτρων στην αναχαίτιση της επιδημίας αρκεί να αναλογιστεί το εξής: Λαμβάνοντας υπόψη τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής, χωρίς τη λήψη μέτρων ένας άνθρωπος που νοσεί μολύνει κατά μέσο όρο δύο ακόμη.

Οταν, όμως, τα μέτρα εφαρμόζονται και συνεπώς είναι αποτελεσματικά, τότε ο αντίστοιχα αριθμός πέφτει ραγδαία, δηλαδή κάτω του ενός.

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες επιδημιολόγοι θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, στις αρχές Απριλίου, καθώς έως και σήμερα εκδηλώνονται περιστατικά τα οποία είχαν μολυνθεί πριν από το καθολικό «lockdown».

Ομως, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει – προς το παρόν – διαπιστωθεί ταχεία αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, οι θετικές προγνώσεις τους οφείλονται και από τη στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα.

Εκεί όταν εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, άρχισε να παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων έπειτα από δύο με τρεις εβδομάδες με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να δείχνει «εκτονωμένη».

Συνεπώς, το «στοίχημα» που θέτει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, είναι οι πολίτες να παραμείνουν συμμορφωμένοι στα μέτρα τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς στην περίπτωση αυτή το σύστημα Υγείας θα αντέξει δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους βαριά πάσχοντες να δώσουν τη δίκαιη μάχη για τη ζωή τους.

Οι νέες μελέτες

Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν και τα νέα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με τη συμπεριφορά του νέου κορωνοϊού όταν το θερμόμετρο ανέβει. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, καταλήγει ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό σε θερμότερες και με περισσότερη υγρασία περιοχές, συγκριτικά με χίόρες που χαρακτηρίζονται από ψυχρότερο κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Qasim Bukhari και Yusuf Jamecl, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανέλυσαν κρούσματα Covid-19 από όλο τον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι το 90% των λοιμώξεων αφορούσαν σε περιοχές με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία από 4 έως 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (g/m3).

Επιπρόσθετα, σε χώρες όπου κατά μέσο όρο η θερμοκρασία ήταν άνω των 18 βαθμών Κελσίου και η απόλυτη υγρασία πάνω από 9 g/m3, ο αριθμός των κρουσμάτων αναλογούσαν σε λιγότερο από το 6% του συνόλου των κρουσμάτων, παγκοσμίως.

Πάντως, ο ειδικός σε θέματα Μολυσματικοί Νόσο)ν στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, Dr. William Schaffner, σχολιάζοντας τη νέα αυτή μελέτη, σημειώνει ότι «δεν είναι λογικό σε αυτή τη φάση να περιμένουμε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι. Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Πηγή: Τα Νέα