«Το αποτέλεσμα πόρρω απέχει από την προσδοκία για τη λεγόμενη δίκαιη τιμωρία τέτοιων άδικων πράξεων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη φονική φωτιά στο Μάτι την οποία απέδωσε στις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Μάτι γίνεται το 2018 και οι επιεικείς ποινές για τον Ποινικό Κώδικα -δεν λέω ότι σχετίζονται με το Μάτι, δεν ήταν εκεί η παρέμβαση που έκαναν, στην ποινική μεταχείριση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια- η προσέγγιση ενός επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα έγινε το 2019. Δηλαδή, αντί το Μάτι να λειτουργήσει, όπως λειτούργησε σε εμάς, αντί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο που θα αποδίδει δικαιοσύνη, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν του επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα» είπε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει πολλά, καθ' ότι είναι πάγια αρχή του Δικαίου ότι για τον κατηγορούμενο επικρατεί πάντοτε ο επιεικέστερος νόμος, όχι ο νόμος που έχει ψηφισθεί τώρα. Εμείς αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα εκ των υστέρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα αδικήματα με επαρκέστερο, κατά τη γνώμη μας, τρόπο, με δικαιότερο τρόπο στο ζήτημα της ποινής».
Ο Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι με τις αλλαγές που έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία η κατηγορία του εμπρησμού εξ΄ αμελείας «σήμερα θα δικαζόταν ως κακούργημα. Αν γινόταν αυτό σήμερα, τότε η ποινή των τριών ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα εκτίετο πραγματικά, θα έμπαινε στη φυλακή».
«Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα έγινε σε τρεις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να φθάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Από την πρώτη ημέρα έχει ξεκινήσει αυστηροποίηση με την αλλαγή πολλών πραγμάτων στον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε και μια δεύτερη φάση περαιτέρω αυστηροποίησης και τώρα η τρίτη φάση τής ακόμη μεγαλύτερης αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα», τόνισε.
Όμως, όπως επiσήμανε, «σε αυτές τις παρεμβάσεις, και στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να είναι οι νομοθετικές προβλέψεις δικαιότερες και πιο κοντά σε μια ορθή απονομή δικαιοσύνης, είμαστε μόνοι μας. Τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση τις έκανε μόνη της». Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, οι επίμαχες διατάξεις καταψηφίσθηκαν από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι και υπόλογοι πολιτικά, από αυτούς που θα έπρεπε να είναι κατ' εξοχήν ευαισθητοποιημένοι.