Kρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με την Αττική να θέτει… υποψηφιότητα για lockdown, καθώς παραμένει η αυξητική τάση σε κρούσματα, τα οποία χθες ανήλθαν σε 542 σε σύνολο 2.166.
Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή στην Αττική υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον STAR. “Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-COVID και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ανέφερε.
Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown σε όλη τη χώρα, όπως υπογράμμισε χθες (3/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ότι αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα, τότε θα παρθούν πιο σκληρά.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς χθες Τρίτη (3/11) ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.166 κρούσματα. Την ίδια ώρα η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, κίτρινη, κόκκινη και γκρι, με την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να διανύουν σήμερα το δεύτερο 24ωρο lockdown. Η δε Θεσσαλονίκη εξακολουθεί την ανησυχητική της πορεία με καταγεγραμμένα χθες 595 κρούσματα.
Ερωτηθείς χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή στην καταγραφή των κρουσμάτων, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη όπου υπήρξε διπλασιασμός και τριπλασιασμός των νέων μολύνσεων.Επίσης, η διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της Αττικής.
Ενδεικτικό της σοβαρότατης κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μακεδονία είναι πως σήμερα μεταβαίνει για τον συντονισμό των νοσοκομείων ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Πύρρο.
Ανησυχία επικρατεί και για τη Ροδόπη και τη Λάρισα, περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το ολικό lockdown καθώς και σε αυτές εντοπίστηκαν την Τρίτη αυξημένα κρούσματα και συγκεκριμένα 108 και 106 αντίστοιχα.
Βατόπουλος: Νέα αυστηρότερα μέτρα
Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown είπε, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.
«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται», τόνισε.
Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.
Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.
«Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς είναι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν εάν θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα στην Αττική», σημείωσε στην «Καθημερινή» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλoς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, που τόνισε ότι σε αυτή τη φάση παρατηρείται πολύ μεγάλη δυναμική της επιδημίας στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, οι τέσσερισ παράγοντεσ που θα οδηγήσουν την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων είναι: ί) η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ίί) η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη θετικότητας (δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό τεστ), ill) η ταχύτητα με την οποία αυτοί οι δείκτες αυξάνονται και iv) η πληρότητα των κλινών εντατικών COVID που μπορεί να ξεπερνάει το 60%-70%.
Το «μαξιλάρι» του 30%
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το “μαξιλάρι” του 30% μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μία συρροή κρουσμάτων π.χ. σε ένα γηροκομείο». Πάντως διευκρινίζει ότι εκτός από το ποσοστό λαμβάνεται υπόψη και ο απόλυτος αριθμός των κενών κλινών εντατικής, αφού το 30% π.χ. στην Αττική είναι περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι στην Πάτρα. Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «παρακολουθούμε την Αττική, και αυτή τη στιγμή είναι λίγο πιο κάτω από το όριο για να προχωρήσουμε σε μέτρα όπως της Θεσσαλονίκη. Θα δούμε και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθεί η επιδημία λόγω των νέων μέτρων -πάντα με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν- σε εστίαση και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι αυτά θα μειώσουν τις επαφές… των πολιτών».