961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφησαν μόλις σε μια βδομάδα με τα ημερήσια κρούσματα να κινούνται σταθερά πέριξ των 200 και χωρίς πτωτική τάση. Το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς η πορεία της πανδημίας θα οδηγήσει στην επέκταση των μέτρων αλλά και την επιβολή νέων.
Από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε σύνολο 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.
Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ «Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».
Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες».
Eπανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Νόμο Αττικής.
Καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό.
Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας, όσο και για τους επισκέπτες».
Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί. Ειδικότερα:
- Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
- Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
- Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
- Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες χερούλια ΑΤΜ κ.τ.λ.)
- Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
- Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.
Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 196 νέα κρούσματα του κορωνοϊού εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
26 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των 196 νέων κρουσμάτων
Αναλυτικά:
– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας