Σε ετοιμότητα είναι η κυβέρνηση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, η οποία χθες κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με 3.316 κρούσματα, 50 νεκρούς και 310 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, με τη Θεσσαλονίκη και την Αττική να συνεχίζουν να “βράζουν” και την πορεία σε Λάρισα και Πέλλα να εξελίσσεται ανησυχητικά.
Οι επόμενες δέκα μέρες αναμένονται κρίσιμες οπότε και θα καταδειχθεί η αποτελεσμαιτκότητα των μέτρων που ελήφθησαν, ενώ στο τραπέζι είναι η εφαρμογή νέων αν χρειαστεί. Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του χθες στον Real Fm, είπε ότι “θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, ότι θα υπάρξει πολύ αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας, ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τότε κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες θα έρθει μία επιπέδωση αυτής της καμπύλης.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα μέτρα, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα καθολικό lockdown και πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00.
Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα εφαρμοστεί με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίες. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως το lockdown, το οποίο με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, θα πάρει παράταση.
“Ακορντεόν”
Ένα ακόμα μέτρο που συζητούν τις τελευταίες ημέρες επιστήμονες και κυβέρνηση, είναι η στρατηγική του «ακορντεόν», δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και στη συνέχεια το κλείσιμό της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η καραντίνα θα «ανοιγοκλείνει» προκειμένου να αποσυμπιέζεται πότε το σύστημα Υγείας και πότε η «αγορά». Κάτι που ενδεχομένως διαρκέσει πολλούς μήνες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Μάλιστα, σε αυτό αναφέρθηκε και από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες. Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική «ακορντεόν» να μας πουν τι προτείνουν. Υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ενόψει Χριστουγέννων. Να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας. Αν ξανανοίξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».
Τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία
Ανοιχτό άφησε στο μεταξύ ο Βασίλης Κικίλιας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.
Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας όμως ότι επειδή υπάρχει έξαρση της πανδημίας αναμένονται εκ νέου οι εισηγήσεις των ειδικών. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, από την αρχή της κρίσης ακούνε τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.
O πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής ανήγγειλε τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων ώστε να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου.
“Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τηλεκπαίδευση τονίζοντας ότι θα διατεθούν λάπτοπ στα σχολεία ώστε να μοιραστούν σε μαθητές που έχουν ανάγκη.