Κορωνοϊός: Καλά νέα για τη θεραπεία, αλλά…

14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό αρχείου

Δύο αντισώματα της Vir Biotechnology, μιας εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, φαίνεται να εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν δοκιμές σε ασθενείς.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι δοκιμές μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο πεντάμηνο και έρχονται να προστεθούν στις προσπάθειες που γίνονται από άλλες δύο εταιρείες για εμβόλιο κατά του ιού. Από την Regeneron υποστηρίζουν πως πιθανά το προιόν τους να κυκλοφορήσει στην αγορά το φθινόπωρο.

Οι επιστήμονες όμως ξεκαθαρίζουν πως μόνο το φάρμακο δεν αρκεί. «Για να σταματήσει ο ιός απαιτείται συνδυασμός πρόληψης και θεραπείας» δήλωσε ο George Scangos, CEO της Vir. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Cambridge, την Mass, την Βiogen στην οποία υπήρξε επίσης CEO o Scangos και με την Wuxi Biologics, έναν οργανισμό με έδρα την Κίνα.

Το σκεύασμά τους θα μπορούσε είτε να καταπολεμά την μόλυνση σε βαριά πάσχοντες είτε να την αποτρέψει.

Η τακτική της Vir είναι διαφορετική από εκείνη στη Regeneron. Ενώ στη δεύτερη σκοπεύουν να επιλέξουν δύο αντισώματα που θα χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό, στη Vir επέλεξαν ένα. Αλλά το τροποποιούν με δύο διαφορετικούς τρόπους και δοκιμάζουν παράλληλα.

Η πρώτη τροποποίηση παρατείνει τη ζωή του αντισώματος στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτή η τροποποίηση γίνεται και στα δύο στελέχη. Το δεύτερο, οδηγεί σε μακροχρόνια παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που πιθανόν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ανοσία, όπως συμβαίνει με ένα εμβόλιο. Αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, το αντίσωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη.

Παράλληλα η εταιρεία έχει εντοπίσει αντισώματα που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο που ίσως συνδυαστούν με τα δύο που δοκιμάζονται. Και παράλληλα συνεχίσουν να αναζητούν αντισώματα στο αίμα των ασθενών που επιβίωσαν του κορωνοϊού.