Καταστροφικές θα είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην εργασία, προβλέποντας απολύσεις σε όλους τους τομείς. Για διπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας στην Ευρώπη κάνει λόγο η αμερικανική συμβουλευτική εταιρία McKinsey, εκτιμώντας ότι στην Eυρώπη κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Με την τιμή του πετρελαίου να κατρακυλά και την οικονομία να περνά μια κρίση που χαρακτηρίστηκε η χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι «η κρίση του κορωνοϊού έχει καταστροφικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες», μέσω των «μαζικών απωλειών, στην παραγωγή και τις θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς».
“Ο κόσμος της εργασίας διέρχεται τη χειρότερη διεθνή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε η Αλέτ φαν Λιρ, διευθύντρια τομεακών πολιτικών της ΔΟΕ. “Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανόν σοβαρός και διαρκής”.
Στην Ευρώπη, η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον ιό μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας 60 εκατομμυρίων εργαζομένων, με περικοπές μισθών και απολύσεις, προειδοποίησε σήμερα η αμερικανική συμβουλευτική εταιρία McKinsey.
Η πανδημία μπορεί “σχεδόν να διπλασιάσει το ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας τους επόμενους μήνες”, εκτιμά η συμβουλευτική εταιρία, για την οποία η εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από την “αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία“.
Υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χιλή εκτίμησε επίσης ότι η Λατινική Αμερική θα γνωρίσει φέτος τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, με μια αναμενόμενη πτώση 5,3% του ΑΕΠ λόγω των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής.