Κορωνοϊός: Αναμένεται το πρώτο αντιικό φάρμακο που θα χορηγείται από το στόμα

by news

Για μια καινούρια προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής  Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης.

«Εκτός από τα εμβόλια, χρειαζόμαστε μικρά μόρια, φάρμακα που μπορούν να δοθούν στο σπίτι στην αρχή της λοίμωξης ώστε να αποφευχθεί η νοσηλεία», είπε.Ένα τέτοιο φάρμακο έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Imory και ονομάζεται EIDD-2801. Το εν λόγω φάρμακο, όπως είπε, φαίνεται ότι μηδενίζει το ιικό φορτίο, ενώ στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα. «Θα έχουμε το πρώτο αντιικό φάρμακο που θα χορηγείται από το στόμα», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο Αχιλλέας  Γραβάνης είπε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα μέχρι 80% στα νέα στελέχη, ενώ τα εμβόλια συνολικά ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικό στα περισσότερα στελέχη, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στο στέλεχος από τη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής εξήγησε πως «όταν ένα εμβόλιο έχει 60% αποτελεσματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι 60 από τους 100 εμβολιασμένους δε θα καταλάβουν ότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Το υπόλοιπο 40% θα μολυνθεί αλλά λόγω της ύπαρξης σχετικής ανοσίας θα έχει κλινική συνδρομή χαμηλών τόνων».

Για τα περιστατικά θρόμβωσης έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca, υποστήριξε πως δεν είναι σίγουρα ότι η θρόμβωση προκλήθηκε από το εμβόλιο, ωστόσο η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει για ένα τέτοιο πιθανό σύμπτωμα. Καθησύχασε λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, υπάρχει θεραπεία.

Για το εμβόλιο της Johnson n Johnson υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα, καθώς δεν είναι ακόμα σε χρήση, ενώ για το ρωσικό Sputnik V είπε πως καθώς η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα δεδομένα στην FDA, δεν μπορεί να δοθεί άδεια.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα