fbpx

Κοντόνης: Το σκάνδαλο Νovartis αφορούσε γιατρούς – Ξεπερνά κάθε φαντασία η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

by nakos

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο ειδικό δικαστήριο που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι η δικογραφία που έφτασε στη βουλή το 2018 και επιχειρούσε την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πρωθυπουργοί “ξεπερνά κάθε φαντασία”.

Ο Σταύρος Κοντονής που “συνυπηρέτησe” με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξεπλάγην με το περιεχόμενο της δικογραφίας σημειώνοντας μάλιστα ότι για τον ίδιο το σκάνδαλο Novartis αφορούσε γιατρούς και παράνομη συνταγογράφηση.

Η 11η ημέρα δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο

Κατά την σημερινή 11η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντονής κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνυπηρέτησε μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο πολιτικό παρασκήνιο, όταν έφθασε ο φάκελος με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, σημειώνοντας πως «σκοτείνιασε ο νους μου», ενώ πρόσθεσε ότι κράτησε σοβαρές επιφυλάξεις για την αναφορά των δέκα πολιτικών αλλά και για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Θεωρώ ότι δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία Τύπου. Αν είχε παράπονα θα έπρεπε να αναφερθεί στην προϊσταμένη της και αν αισθανόταν πιέσεις ως εισαγγελέας, τότε να ασκούσε τα εισαγγελικά της καθήκοντα.

Πρόεδρος : Η ίδια είπε τα περί στοχοποίησης της από δημοσιεύματα και ότι φοβήθηκε ..

Κοντονής: Από τη στιγμή που ασκούμε εξουσία είμαστε και δεκτικοί κριτικής και πρώτα από όλα από τον Τύπο … Πρέπει να μάθουμε όλοι να δεχόμαστε τον έλεγχο . Αν μου είχε πει η κα Ράικου από ποιους δεχόταν πιέσεις, είχα τρόπο παρέμβω και την επόμενη μέρα θα είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Είχα κάθε τρόπο να περιφρουρήσω την κυρία εισαγγελέα αν μου ανέφερε παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων . Και πιστεύω ότι αν και οι σχέσεις μας έχουν κλονιστεί σε έσχατο σημείο χωρίς περιθώριο επαναφοράς, θα έπαιρνε ο πρώην πρωθυπουργός τα μέτρα του. Σε τελευταία ανάλυση αν τα λέει τώρα, να πει διευθύνσεις και ονόματα. Θα αναφερόμουν στο Πρωθυπουργό και αν δεν έπραττε , θα έπραττα εγώ τα δέοντα.

Ο κ. Κοντονής κατέθεσε ότι πέραν των γιατρών και τις συνταγογραφήσεις, θεωρούσε ότι μπορεί κάποιος πολιτικός να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με τις τιμολογήσεις, αλλά όταν είδε το φάκελο με τους δέκα πολιτικούς «σκοτείνιασε ο νούς του».

Για το ισχυρισμό προστατευόμενου μάρτυρα « για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά που πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου” ο κ.Κοντονής είπε ότι “αυτά δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση. Τα αναφερόμενα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».

«Ήταν φανερό ότι από τους γιατρούς προερχόταν το σκάνδαλο Νοβάρτις, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βέβαια στη τιμολόγηση των φαρμάκων,να εμπλεκόταν κάποιος πολιτικός. Όμως , ξεπερνούσε κάθε φαντασία αυτό που έγινε με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Εισαγγελέας: Γιατί το λέτε αυτό;

Στ. Κοντονής: Διότι περιλάμβαναν τους πάντες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και λοιπά.

Όταν ήρθε ο φάκελος είχε σκοτεινιάσει ο νούς μου, που είδα τα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Είχα επιφυλάξεις και για τους μάρτυρες. Πρότεινα να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, όπως και έγινε.”

Τη Δευτέρα θα καταθέσει ο καταγγέλλων εισαγγελέας. Παναγιώτης Αθανασίου.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «δεν διαθέτει στοιχεία ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν το πρόσωπο που εννοούσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, όταν κατήγγειλε παρεμβάσεις μετά την παραίτηση της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν κατάλαβε ότι φωτογραφίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο κ. Κοντονής απάντησε:

Το μυαλό μου πήγε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Eίπα πως είναι δυνατόν η οικονομική ολιγαρχία να πιέζει εισαγγελείς, αυτά σκεφτόμουν τότε, τώρα άλλα σκέφτομαι, δεν θα σας φανούν χρήσιμα.

Αναμένοντας να πάω στη Βουλή μου έστειλε μήνυμα η Ελένη Ράικου και μου έγραψε: Δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τόσους μήνες. Αυτό με ξένισε. Η κυρία Ράικου, είπα στη Βουλή, γιατί με ρωτούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, γιατί παραιτήθηκε, αντί να στείλει μήνυμα, να κατονομάσει ποιοί κρατικοί παράγοντες και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στο έργο της.

Πρόεδρος: Αναφερόμενη στα παράκεντρα εξουσίας η κυρία Ράικου, μήπως εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο;

Κοντονής: Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο. Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης είχε στόχο τη συγκάλυψη, γνωρίζετε ότι έχω αποχωρήσει από καιρό και οι σχέσεις μου δεν είναι καλές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ για συγκάλυψη.

Σε ερώτηση για τα άλλα πρόσωπα που κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να παρενέβη σε εκκρεμείς έρευνες, ο κ. Κοντονής απάντησε:

“Όταν ανέλαβα υπουργός Δικαιοσύνης είδα ότι το υπουργείο ήταν λίγο κέντρο διερχομένων και είχα δώσει εντολή να καταγράφονται όλοι οι εισερχόμενοι . Είδα δύο φορές τον κύριο Σάλλα να είχε επισκεφθεί τον κ. Παπαγγελόπουλο και το είχα αναφέρει αμέσως στον Πρωθυπουργό.”

Στην ερώτηση της προέδρου του Δικαστηρίου για το εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός, ο κ. Κοντονής απάντηση ότι κατά τη συνύπαρξη τους στο υπουργείο “είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε κάποια θέματα και διαφωνίες” για τις οποίες ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό “κι εκεί τέλειωσαν όλα”.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι πιστεύει ότι “σκάνδαλο Novartis υπήρξε αλλά σε επίπεδο γιατρών.. Μπορεί να υπήρξε εμπλοκή πολιτικού αλλά η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ειλικρινά ξεπερνά κάθε φαντασία ” και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “κανένα μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο να συγκαλύψει ή να παρέμβει στην υπόθεση της Novartis “

Να σημειωθεί, ότι η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, 7.11.2022

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα