Αντιμέτωπος με τις βαριές κατηγορίες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. 

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι καταπέλτης για τον εμπνευστή του «Άλλου Ανθρώπου», ο οποίος εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια μαγειρεύει και προσφέρει δωρεάν φαγητό σε χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν ανάγκη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Το πόρισμα της Αρχής επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020 ο Πολυχρονόπουλος, η μητέρα του και ο κουνιάδος του συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα δαπανηθούν αποκλειστικά για τον «Άλλο Άνθρωπο». Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω της περαιτέρω μεταφοράς τους σε λογαριασμούς εταιρειών παροχής τυχερών παιχνιδιών. 

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ποσό που κατέληξε στην τσέπη του Πολυχρονόπουλου και των συνεργατών του ξεπερνά τα 600.000 ευρώ. Η Αρχή διέταξε τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των τριών, με τη μερική εξαίρεση αυτούς στους οποίους κατατίθεται μισθοδοσία ή σύνταξη. Ταυτόχρονα απαγόρευσε το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων στις οποίες μισθωτές είναι συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοί τους. 

Η είδηση για τα ευρήματα του πορίσματος βρήκε τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο στην Πάτρα, όπου επρόκειτο να μαγειρέψει για τους άστεγους, τους άπορους και τους μετανάστες. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και, όπως είπε σε δηλώσεις του στον Alpha, «να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθουν να με πάρουν αν έχω κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα χρήματα δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατ. μερίδες, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνει». 

Το απόγευμα της Δευτέρας, με ανάρτησή του στα social media, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί και πρόσθεσε ότι θα αποσυρθεί από τη διαχείριση της κοινωνικής κουζίνας μέχρι να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. 

Η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση, αλλά οι αποκαλύψεις για τον «Άλλο Άνθρωπο» ανοίγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για το ζήτημα των κάθε είδους κοινωνικών δράσεων και τη διαφάνεια με την οποία γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που δωρίζουν οι πολίτες από το υστέρημά τους. Ήταν μια συζήτηση που έγινε για πρώτη φορά τόσο έντονα όταν αποκαλύφθηκε τι συνέβαινε στην «Κιβωτό του Κόσμου». 

Ειδικά η περίπτωση του «Άλλου Ανθρώπου» έχει προκαλέσει μούδιασμα στους πολίτες, καθώς λόγω της προσωπικότητάς του, της καλώς εννοούμενης τρέλας του, της προθυμίας του να τρέξει όπου υπήρχε ανάγκη και να μαγειρέψει αφιλοκερδώς για τους ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζει αν χιόνιζε ή αν είχε καύσωνα, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έγινε σύντομα ιδιαίτερα αγαπητός και οι εκκλήσεις του για ενίσχυση σε τρόφιμα ή σε χρήμα έβρισκαν πάντα ανταπόκριση. Κανείς από όσους έκαναν μια μικρή ή μεγαλύτερη δωρεά δεν θα σκεφτόταν ποτέ τα λογιστικά βιβλία του «Άλλου Ανθρώπου» ή το γιατί τα χρήματα έμπαιναν στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του. Απλώς ήξεραν ότι πήγαιναν για καλό σκοπό. 

Αυτήν την εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τον τίμησε για την κοινωνική προσφορά του. Η κ. Σακελλαροπούλου είχε υπογραμμίσει ότι η δράση του προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί ως παράδειγμα. Ταυτόχρονα τον προέτρεψε να συνεχίσει το σημαντικό έργο του με την ίδια πίστη και επιμονή. 

Ακόμα και όταν ο Πολυχρονόπουλος υποχρεώθηκε να κλείσει προσωρινά την έδρα του «Άλλου Ανθρώπου» στον Κεραμεικό μετά από καταγγελίες πολιτών για υγειονομικές παραβάσεις, πολλοί σκέφτηκαν ότι αυτή ήταν η ακραία απάντηση ενός ανάλγητου κράτους σε έναν άνθρωπο ο οποίος εξέθετε την ανεπάρκειά του με τη δική του ανιδιοτελή προσφορά. 

Ο άνθρωπος που ήταν άνεργος στα χρόνια της κρίσης και έμενε στο πατρικό σπίτι του, μέχρι που η αυθόρμητη απόφασή του να φτιάξει τοστ για δύο παιδιά που τσακώνονταν για το ποιο θα πάρει τα σάπια φρούτα που άφησαν πίσω οι πωλητές μιας λαϊκής τον έκανε να υλοποιήσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο, θα πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και στους πολίτες που, με αυτά τα περιστατικά, χάνουν την εμπιστοσύνη τους.