Συνένευξη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο «Μανιφέστο».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στη δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλά στην Ντόρα Κουτροκόη για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών και για τα νέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ για τη δωρεάν μετακίνηση ατόμων με αναπηρία. Αναφέρεται και στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας των 13 συναδέλφων του για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίζει ότι οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση από το έργο της και όχι από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Πώς σχολιάζετε την επιλογή συναδέλφων σας που απείχαν από τη διαδικασία της άρσης ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ;

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας είναι μια διαδικασία στην οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Αυτή ήταν εξαρχής μια ξεκάθαρη κυβερνητική θέση και, συνεπώς, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω σχολιασμό σχετικά με το τι επέλεξε να πράξει ο καθένας, με βάση τη συνείδησή του. Σε κάθε περίπτωση, τα ευφάνταστα δημοσιεύματα μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου, που προεξοφλούσαν «ανταρσία» ακόμη και σε ένα ζήτημα βαθιά συνειδησιακό, διαψεύστηκαν πανηγυρικά, όχι για πρώτη φορά. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής εκτίμησης μπορεί να έχει κανείς για την υπόθεση και για την ύπαρξη ή μη αδικημάτων, στάθηκα στην ξεκάθαρη θέση των ίδιων των συναδέλφων μου: να αρθεί η ασυλία τους και να βρεθούν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή, ώστε να αποδείξουν την αθωότητά τους. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να αρνηθώ. Είναι, άλλωστε, η ίδια στάση που έχω ζητήσει και για τον εαυτό μου στο παρελθόν: ίση αντιμετώπιση με κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προνόμια.

Θεωρείτε λανθασμένο τον χειρισμό του Μακάριου Λαζαρίδη στην υπόθεσή του;

Δεν πιστεύω ότι έχει πλέον ουσιαστικό νόημα να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση. Υπάρχει ήδη το δεδομένο της παραίτησης του κ. Λαζαρίδη και, από εκεί και πέρα, το να συνεχίσουμε να κουνάμε το δάχτυλο δεν προσφέρει κάτι ούτε στην πολιτική ουσία ούτε στην κοινωνία. Προσπαθώ να τηρώ αυτή τη στάση με συνέπεια, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ή για πολιτικό αντίπαλο από την αντιπολίτευση. Οταν υπάρχει δημόσια κρίση και οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν ληφθεί, η εμμονή στην προσωπική στοχοποίηση δεν βοηθά. Θα προτιμούσα να μπορούμε να αξιολογούμε τον καθένα –και τον κ. Λαζαρίδη– για το έργο και την προσφορά του. Σήμερα, στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχει αναλάβει ένας ιδιαίτερα ικανός συνάδελφος, ο κ. Καββαδάς, και θεωρώ ότι το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί εκεί που πραγματικά αφορά τους πολίτες: στο έργο που παράγει το υπουργείο και στις λύσεις που δίνονται, όχι σε γεγονότα που ανάγονται δεκαετίες πίσω.

Καταγράφονται απώλειες στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Τι φταίει ενώ είχατε άνοδο;

Οι εκλογές του 2027 δεν θα κριθούν από το πού βρίσκονται σήμερα οι δημοσκοπήσεις, αλλά από το αν η χώρα πείθει ότι έχει σταθερή πορεία και ξεκάθαρο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Εδώ και εβδομάδες η δημόσια συζήτηση έχει φύγει από τα θέματα καθημερινότητας και του έργου που υλοποιείται. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Η αποτελεσματικότητά μας σε όλους αυτούς τους τομείς εκεί θα κριθεί, στις κάλπες, όχι σε μια στιγμιαία αποτύπωση ενός δείκτη. Ξέρουμε ότι πολλά πράγματα οι πολίτες θα ήθελαν να τα δουν να συμβαίνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και το καθετί μικρό που μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση ενός ζητήματος θέλει προσπάθεια, οργάνωση και κόπο για να επιτευχθεί. Αυτό δεν το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία, αλλά σαν κίνητρο για να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα. Πάνω από την κάλπη, αυτό που θα ζητήσουμε από τους πολίτες είναι να μας κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια. Να αξιολογήσουν εάν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή και εάν οι εναλλακτικές επιλογές που θα δίνονται μπορούν να προσφέρουν σταθερή και αξιόπιστη διακυβέρνηση.

Επιμένετε στο ερώτημά σας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εμπλεκόμενοι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Γιατί, δηλαδή, έχει ζητηθεί άρση ασυλίας για βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι για βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σαφώς και επιμένω, γιατί εδώ δεν συζητάμε για κομματική αντιπαράθεση, αλλά για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο κρίσης απέναντι σε όλους. Υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τους οποίους ζητήθηκε άρση ασυλίας χωρίς να προκύπτει καν προσωπική συνομιλία τους στη δικογραφία. Υπάρχει περίπτωση βουλευτή του οποίου η ασυλία ήρθη επειδή συνεργάτης του γραφείου του, χωρίς να διατυπώσει αίτημα ή πίεση, απλώς προώθησε το email ενός πολίτη προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ίδια στιγμή, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και απ’ όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, προκύπτουν διάλογοι που αφορούν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αναφέρεται, για παράδειγμα, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη, ο οποίος με πλήρη γνώση της παρατυπίας του αιτήματος φέρεται να ζητά εξυπηρέτηση για ψηφοφόρο του. Αντίστοιχος διάλογος υπάρχει και για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ζητηθεί άρση ασυλίας. Παράλληλα, στη δικογραφία γίνεται αναφορά και σε πρώην υπουργό και υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβαση του οποίου φέρεται να πληρώθηκαν βιολογικά εκτός προγράμματος. Επομένως, το ερώτημα είναι απλό και απολύτως θεμιτό: γιατί εφαρμόζονται διαφορετικά μέτρα και σταθμά; Αν η Δικαιοσύνη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να λειτουργούν με αξιοπιστία, αυτό προϋποθέτει ίση μεταχείριση για όλους χωρίς πολιτικές εξαιρέσεις και χωρίς επιλεκτική αυστηρότητα.

Κύριε υπουργέ, σας είδαμε πριν από λίγες ημέρες να παρουσιάζετε τα νέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ για τη δωρεάν μετακίνηση ατόμων με αναπηρία. Πόσο ουσιαστικά αλλάζει αυτή η παρέμβαση την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία και τι σηματοδοτεί συνολικά για την πολιτική προσβασιμότητας στις αστικές συγκοινωνίες;

Η προσβασιμότητα στην πράξη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την προσβασιμότητα στα λόγια ή στους νόμους. Μπορεί να νομοθετείς για ίση πρόσβαση, αλλά από το χαρτί μέχρι να υπάρχουν πραγματικά οχήματα που εξυπηρετούν πραγματικούς ανθρώπους, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτό ακριβώς καλύπτουμε σήμερα. Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν μόλις τρία οχήματα ειδικής εξυπηρέτησης, που εξυπηρετούσαν πάνω από 3.000 ανθρώπους ετησίως. Με την ενίσχυση του στόλου από τρία σε δέκα οχήματα, υπερδιπλασιάζουμε τα διαθέσιμα δρομολόγια και μπορούμε να καλύψουμε πολύ περισσότερες ανάγκες μετακίνησης για άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, πάντα δωρεάν. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια συνολική πολιτική που εφαρμόζουμε. Η μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν, ενώ πρόσφατα συνδέσαμε και την Κάρτα Αναπηρίας με το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ, ώστε οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς περιττή ταλαιπωρία και δικαιολογητικά. Παράλληλα, σήμερα το σύνολο του στόλου της ΟΣΥ διαθέτει ράμπες για αμαξίδια και όλο το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να υποστηρίζει σωστά επιβάτες με αναπηρία. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της πολιτικής: να λύνεις προβλήματα που για χρόνια έμεναν άλυτα και να δίνεις στην κοινωνία υπηρεσίες που της αξίζουν.

Πώς προχωρά η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων;

Λίγο πριν από το Πάσχα υποδεχθήκαμε στο λιμάνι του Πειραιά 125 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, που εντάσσονται άμεσα στον στόλο του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ για να εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες της Αθήνας με πιο πυκνά και πιο αξιόπιστα δρομολόγια. Με αυτή την παραλαβή ολοκληρώνεται ένας πολύ μεγάλος κύκλος ανανέωσης που για χρόνια έμενε στα λόγια και σήμερα γίνεται πράξη. Με την ένταξη αυτών των οχημάτων, ανανεώνουμε το 80% του στόλου λεωφορείων της Αττικής. Συνολικά, 1.076 νέα λεωφορεία έχουν ήδη προστεθεί στο δίκτυο – η μεγαλύτερη ανανέωση αστικών συγκοινωνιών εδώ και δεκαετίες. Δεν αλλάζουμε απλώς λεωφορεία. Αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Λιγότερες βλάβες, περισσότερα δρομολόγια, μικρότερες αναμονές και καλύτερη εξυπηρέτηση. Παράλληλα, ενισχύουμε την ΟΣΥ με νέους οδηγούς και καλύτερες αποδοχές, ενώ προχωράμε και στην ουσιαστική προστασία των λεωφορειολωρίδων με σύγχρονα μέσα ελέγχου. Ο πολίτης που περιμένει στη στάση δεν θέλει εξηγήσεις. Θέλει το λεωφορείο του να έρχεται στην ώρα του. Και αυτό είναι θέμα σεβασμού.

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για τις αστικές συγκοινωνίες επικεντρώνεται κυρίως σε νέα λεωφορεία, περισσότερα δρομολόγια και καλύτερες υπηρεσίες. Εσείς όμως ανοίγετε τώρα και το ζήτημα της συνολικής εικόνας των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλώντας μάλιστα τους ίδιους τους πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό τους. Γιατί θεωρείτε ότι και η αισθητική ταυτότητα των δημόσιων συγκοινωνιών έχει τόσο μεγάλη σημασία;

Για πρώτη φορά δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν ενεργά στην αλλαγή της εικόνας των δημόσιων συγκοινωνιών στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν μια ενιαία και σύγχρονη οπτική ταυτότητα, μέσα από δύο ανοιχτούς διαγωνισμούς που απευθύνονται σε designers, γραφίστες, καλλιτέχνες, φοιτητές, δημιουργικά γραφεία αλλά και ερασιτέχνες δημιουργούς. Η λογική είναι απλή: τα λεωφορεία δεν είναι μόνο ένα μέσο μετακίνησης. Είναι κομμάτι της καθημερινής εμπειρίας του πολίτη μέσα στην πόλη. Θέλουμε λοιπόν οι δημόσιες συγκοινωνίες να εκπέμπουν μια εικόνα σύγχρονη, καθαρή, αναγνωρίσιμη και πιο κοντά στον πολίτη. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε για περισσότερα λεωφορεία, περισσότερους οδηγούς και καθαρές λεωφορειολωρίδες. Η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών δεν είναι μόνο λειτουργική· είναι και θέμα εμπειρίας, αισθητικής και σχέσης εμπιστοσύνης με τον επιβάτη. Με περισσότερη εξωστρέφεια και με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, διαμορφώνουμε μια νέα εικόνα για τις δημόσιες μεταφορές. Γιατί όταν ο πολίτης νιώθει ότι συμμετέχει, το αποτέλεσμα αποκτά μεγαλύτερη αξία και μεγαλύτερη διάρκεια.