Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συμμετάσχει στη «συμμαχία των προθύμων» που συμπήχθηκε για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και απορρίφθηκε ύστερα από μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτόν ταυτίστηκε με τις κραυγές της αντισυστημικότητας και τον καταγγελτικό λόγο των «νεοαγανακτισμένων».
Η ευκαιρία να αναδειχθεί ως σοβαρή αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ χάθηκε και δεν υπάρχει επιστροφή. Οι κραυγές του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή και στα Μέσα Ενημέρωσης το επιβεβαιώνουν. Δεν είναι η πρόταση δυσπιστίας το θέμα, είναι ο λόγος για τον οποίο την κατέθεσε και κυρίως ο τρόπο με τον οποίο, εμφανώς πλέον, επιδιώκει την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών.
Βάζοντας στο παιχνίδι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως, απώλεσε και αυτόν τον ρόλο. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει αφήνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκης και τους υπόλοιπους δήθεν αντισυστημικούς σε ρόλους κομπάρσου, μετατρέποντας και το ΠΑΣΟΚ σε ούρα της.
Δεν είναι τυχαίο πως στο ΠΑΣΟΚ άρχισε πάλι η γκρίνια. Ουδείς στη Χαριλάου Τρικούπη κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέταξε από κοινού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου την πρόταση δυσπιστίας. Ούτε φυσικά και με τη Νέα Αριστερά που έδειξε εντός Βουλής τη λογική της πετώντας τρικάκια –μέσω τριών μελών της νεολαίας της– στον χώρο της Ολομέλειας.
Ουσιαστικά έδωσε χώρο στον καλύτερο εκφραστή όσων αυτήν τη στιγμή εμφανίζονται να παίρνουν τους δρόμους και να διαμαρτύρονται κάποιοι ζητώντας δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών και κάποιοι για άλλα θέματα, έχοντας όμως επί της ουσίας στο επίκεντρο την κυβέρνηση και την απομάκρυνση του πρωθυπουργού χωρίς φυσικά να εξηγούν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Όπως και να έχει, ο Νίκος Ανδρουλάκης για μια ακόμη φορά έδειξε τάσεις πολιτικής… αυτοκτονίας. Από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αυτό που έχει μείνει σε όσους παρακολούθησαν, είναι η Ζωή να διαμαρτύρεται για τα πάντα και να κουνά το δάχτυλο στο… σύστημα. Ακόμη και στο Διαδίκτυο τα τρολ αλλά και επώνυμοι λογαριασμοί επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως… ηγέτιδα δύναμη της συμμαχίας των προθύμων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική του «ότι σέρνεται δεν πέφτει» αν λάβει κανείς υπόψη τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της έχει… σταθεροποιηθεί. Υπολείπεται του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και βολοδέρνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 6% αναζητώντας την παλιά του… αίγλη στις κάτω πλατείες.
Και το ΠΑΣΟΚ, κύριε; Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να δει τι έπαθε. Αναζητεί τον λόγο για τον οποίο μέσα σε μια τριήμερη συζήτηση σε μια πρόταση δυσπιστίας που αυτό ξεκίνησε, χάθηκε ακολουθώντας τη γραμμή της Ζωής και του (ξανα)αντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε την ανάλογη ώθηση που έψαχνε σε άλλον και τώρα κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και σε θέση απολογούμενου. Αλλά όπως λένε στην Ελλάδα «όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν»…