Η Κομισιόν τροποποιεί το ETS, διατηρώντας πλεονάζοντα δικαιώματα για σταθερές τιμές και προβλεψιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε σημαντική αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS), εισάγοντας αλλαγές που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα και στην αύξηση της προβλεψιμότητας των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών. Το κεντρικό μέτρο είναι η τροποποίηση του Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (MSR), ώστε να σταματήσει η αυτόματη ακύρωση πλεονάζοντων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιούνται ως «μαξιλάρι» για την εξισορρόπηση της αγοράς. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΕΕ επιδιώκει να υποστηρίξει τη μετάβαση προς μια χαμηλών εκπομπών οικονομία, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα του ETS, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών κατά 39% από το 1990 ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 71%. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία, τη σταθερότητα και την επενδυτική ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, καθιστώντας το ETS ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) για να ενισχύσει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της αγοράς άνθρακα. Κεντρικό μέτρο είναι η τροποποίηση του Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (MSR), ώστε να σταματήσει η ακύρωση πλεονάζοντων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιούνται ως «απόθεμα» για την εξισορρόπηση της αγοράς.

Η τροποποίηση

Η Κομισιόν πρότεινε τροποποίηση της απόφασης για το Αποθεματικό ενισχύοντας το εργαλείο που διασφαλίζει μια σταθερή και εύρυθμη αγορά άνθρακα. Στο ισχύον σύστημα, όλα τα δικαιώματα εκπομπών που υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια στο αποθεματικό ακυρώνονται. Η προτεινόμενη τροποποίηση θα σταματήσει τον μηχανισμό ακύρωσης, επιτρέποντας τη διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων ως «μαξιλάρι» που μπορεί να στηρίξει τη σταθερότητα της αγοράς.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Επιτροπή, «το ETS χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μεγαλύτερη ευελιξία. Κυρίως χάρη στο ETS, οι εγχώριες εκπομπές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39%, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 71% μεταξύ 1990 και 2024».