Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη συνωμοσιολογία Βελόπουλου, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Ειδικότερα, εξηγήσεις για τις αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη που βρέθηκαν στον Προμαχώνα λίγες μέρες πριν την τραγωδία των Τεμπών, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Κόκκαλης, υιοθετεί τον ισχυρισμό του Βελόπουλου για ύπαρξη χημικών διαλυτών ζητώντας απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Υψίστης σημασίας πτυχή του δυστυχήματος των Τεμπών, αποτελεί το γεγονός της ανίχνευσης και του εντοπισμού σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, της χημικής ουσίας “ξυλόλιο”. Η ενδελεχής διερεύνηση της πτυχής αυτής, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των αιτιών της πρόκλησης της έκρηξης και της έκτασης αυτής, που είχε ως συνέπεια την εξαΰλωση περίπου 30 επιβατών εκ των 57 θυμάτων της τραγωδίας, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχε μεταφορά της εν λόγω χημικής ουσίας και δεν προκαλούνταν η έκρηξη ως συνέπεια της χημικής ουσίας. Ο Ιταλός διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train, Μ. Καποπόρτο, υποστήριξε, τόσο κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής, όσο και ενώπιον του ειδικού Εφέτη Ανακριτή, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2023 με έγγραφό του προς τη Hellenic Train ζήτησε διευκρινίσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ότι “το ξυλόλιο εμπεριέχεται σε διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τρένων από τα γκράφιτι”, ενώ σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες και την ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης), πρόκειται για έναν εύφλεκτο χημικό διαλύτη, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Ενώ λοιπόν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων δείχνουν την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας χημικών διαλυτών, που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση για τον καθαρισμό των τρένων από τα grafiti, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, Μ. Καποπόρτο, ανακύπτει προς διερεύνηση η προέλευση αυτών των ποσοτήτων, ο σκοπός μεταφοράς χημικών διαλυτών από την εμπορική αμαξοστοιχία από την Θεσσαλονίκη και εν τέλει ο προορισμός και ο δέκτης των ποσοτήτων αυτών, εάν τελικώς η αμαξοστοιχία έφτανε στον προορισμό της.