«Απαράδεκτη» χαρακτήρισαν σε κοινή δήλωσή τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σλοβενία την χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας ως «μοχλού πίεσης» και στρατιωτικής τακτικής για την επίτευξη στόχων στη Γάζα.

Οι χώρες αυτές που ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα την Τετάρτη (21/5) στέλνοντας μήνυμα στο Ισραήλ να άρει «τα εμπόδια στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα τώρα και να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΗΕ και σε όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς να σώσουν ζωές».

Στην ανακοίνωσή τους οι πέντε χώρες «χαιρετίζουν την απελευθέρωση του Ένταν Αλεξάντερ χθες και επαναλαμβάνουν την έκκλησή για την άμεση απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται βάναυσα από τη Χαμάς για πάνω από 18 μήνες».

«Τα βάσανά τους πρέπει να σταματήσουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν συνεπές και σαφές σε αυτό από την άγρια ​​τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» αναφέρουν για να συμπληρώσουν μεταξύ άλλων ότι «η Χαμάς δεν πρέπει να έχει κανέναν μελλοντικό ρόλο στη Γάζα ή να είναι σε θέση να απειλήσει το Ισραήλ».

Παράλληλα, ανέφεραν ότι «αντιτίθενται σθεναρά» στο «μπλόκο» της εισόδου βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες και την έγκρισης των σχεδίων για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά και στις δύο αυτές ενέργειες, οι οποίες θα επιδεινώσουν τα βάσανα των Παλαιστινίων, ενώ δεν κάνουν τίποτα για να εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ούτε για να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των ομήρων» σημειώνουν.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η προσάρτηση γης από το Ισραήλ

«Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να προσαρτήσει γη στη Γάζα θα ήταν απαράδεκτη και θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν πρέπει να μειωθούν ούτε να υποστούν καμία δημογραφική αλλαγή» αναφέρουν.

«Χωρίς επείγουσα άρση του μπλοκαρίσματος της βοήθειας, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Θάνατοι που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή ως στρατιωτική τακτική» επισημαίνουν.

«Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τις προτάσεις για τη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού για την παροχή βοήθειας, κάτι που ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι δεν θα ανταποκρινόταν στις ανθρωπιστικές αρχές. Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από το Ισραήλ να επιτρέπει και να διευκολύνει την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών σε όλους τους αμάχους της Γάζας» σχολιάζουν.

Αμερόληπτο και ουδέτερο το μοντέλο ανθρωπιστικής βοήθειας

Παράλληλα στέλνουν δύο «σαφή μηνύματα για την κυβέρνηση του Ισραήλ: άρση του εμποδίου στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα τώρα και δυνατότητα στον ΟΗΕ και σε όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς να σώσουν ζωές».

«Οποιοδήποτε μοντέλο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και ουδέτερο, και να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αρχές» υπογραμμίζουν.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μοντέλο που θέτει πολιτικούς ή στρατιωτικούς στόχους πάνω από τις ανάγκες των πολιτών. Ή που υπονομεύει την ικανότητα του ΟΗΕ και άλλων εταίρων να λειτουργούν ανεξάρτητα συμπληρώνουν μεταξύ άλλων.

Καταγγέλλουν επίσης τη δολοφονία Παλαιστινίων εργαζομένων της Ερυθράς Ημισελήνου και την επίθεση σε εγκατάσταση του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου.

«Χαιρετίζουμε» τη διάσκεψη για λύση δύο κρατών τον Ιούνιο

Καθιστούν σαφές επίσης ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστούν τα βάσανα τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών είναι η άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η επείγουσα προώθηση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης δύο κρατών».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς, και χαιρετίζουμε την ηγεσία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας στην προεδρία μιας διεθνούς διάσκεψης για τη λύση των δύο κρατών εδώ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο» καταλήγουν.