Δύο εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου 10ημέρου αναμένεται να εκδώσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Υποδομών.

Η πρώτη θα προσδιορίζει επακριβώς τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως πληγείσες, ενώ η δεύτερη θα προσδιορίζει με ακρίβεια τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους πληγέντες. Το ζητούμενο είναι πέρα από τις προκαταβολές -για την καταβολή των οποίων θα χρειαστεί και η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- να κινηθούν ταχύτατα και οι διαδικασίες πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, με τις τελικές αποζημιώσεις να φτάνουν στο 80% για τα κατεστραμμένα ακίνητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

Η μέγιστη αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών θα φτάνει στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα τεθεί ανώτατο πλαφόν στα 150 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, το ανώτατο όριο αποζημίωσης των 150.000 ευρώ θα ισχύει για σπίτια με επιφάνεια 150 τετραγωνικών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Αντίστοιχα, για ακίνητο 80 τετραγωνικών η αποζημίωση θα είναι κατ’ ανώτατο όριο 80.000 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα

Στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι οι προκαταβολές των αποζημιώσεων να έχουν δοθεί στους πληττόμενους μέχρι το τέλος Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε μόλις λίγες ημέρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις (arogi.gov.gr). H συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ανοίξει στις 18 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ορισμός των δήμων και των κοινοτήτων που θα χαρακτηριστούν ως πληγέντες θα γίνει άμεσα και το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου. Και αυτό διότι ο ορισμός των περιοχών που έχουν πληγεί -κάτι που προϋποθέτει να σβήσουν οι φωτιές, καθώς δυστυχώς ο κατάλογος των χωριών όπου έχουν καταστραφεί σπίτια συνεχώς διευρύνεται- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Πρακτικά, για να εισπράξει την προκαταβολή ο πληττόμενος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Θα επιλέξει το ακίνητο που έχει υποστεί ζημιά (τα στοιχεία του ακινήτου θα είναι προσυμπληρωμένα λόγω της άντλησης δεδομένων από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) και θα δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ποια είναι η έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί (δηλαδή αν έχει επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή, αν έχει γίνει ζημιά που καθιστά το ακίνητο μη κατοικήσιμο ή αν έχουν γίνει μικρότερης έκτασης ζημιές).

Οι βασικές κανόνες

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε και χθες ότι σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης αυτών που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα από τον ιδιοκτήτη θα υπάρχουν κυρώσεις. Η δεύτερη απόφαση θα ορίζει ακριβώς τη διαδικασία αποζημίωσης για τα καμένα κτίσματα. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των προκαταβολών και η καταγραφή των ζημιών, θα ξεκινήσει η διαδικασία πλήρους αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων. Η απόφαση θα προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες:

1.Ο/Η δικαιούχος, προκειμένου να του/της χορηγηθεί το σύνολο της στεγαστικής συνδρομής, υποχρεούται να ανακατασκευάσει κτήριο εμβαδού τουλάχιστον ίσο με το 75% του εμβαδού (ή του όγκου στις περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων) του κατεδαφιστέου κτηρίου με βάση το οποίο υπολογίστηκε η στεγαστική συνδρομή.

2. Η στεγαστική συνδρομή ανακατασκευής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κατοικίες με ανώτατο όριο εμβαδού τα 150 τετραγωνικά. Για κτήρια επαγγελματικής χρήσης η αποζημίωση θα φτάνει στα 500 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτηρίου, ενώ για κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και για επαγγελματικές αποθήκες το ποσό των 400 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτηρίου.

3. Για τις επισκευές κτηρίων το ανώτατο όριο αποζημίωσης θα φτάνει στα 300 ευρώ ανά τ.μ. για την επισκευή φερόντων στοιχείων του κτηρίου και στα 180 ευρώ ανά τ.μ. για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων του κτηρίου.

4. Το πιθανότερο είναι ότι η στεγαστική συνδρομή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, πέραν της προκαταβολής: Η πρώτη θα δίδεται με την έγκριση χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και θα αντιστοιχεί στο 50% της επιδότησης (μαζί με την προκαταβολή). Η δεύτερη δόση (30%) θα δίνεται με την περαίωση του φέροντος οργανισμού και η τρίτη δόση με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

Επιπλέον πρωτοβουλίες από το ΥπΑΑΤ

Στην κάλυψη των αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές, αθροιστικά με τα γενικότερα μέτρα στήριξης των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των παραγωγών, προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την ενεργό συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, η αρμόδια για την κτηνοτροφία υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο. Ταυτόχρονα, η κ. Αραμπατζή από την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) προκειμένου να κινητοποιηθεί συντεταγμένα και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη και μέχρι σήμερα, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν παραδοθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Ηλείας οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών, 30 και 50 τόνων αντίστοιχα.

Παράλληλα, δρομολογείται η ροή των παραδόσεων ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Φωκίδας). Έως αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 256 τόνοι ζωοτροφών. Τα φορτία παραλαμβάνονται από τους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια, με την ευθύνη στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, διανέμονται στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής