Σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί μονάχα ως ξέπλυμα της ατάκας «Χουβέι» του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ έστειλε τον πολιτευτή του, Άρη Τσαμπίρα, στην εκπομπή «Πίσω απ' τις Γραμμές» του ACTION 24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου, προκειμένου να δείξει ότι «υπάρχουν και χειρότερα». Ο εν λόγω πολιτευτής πήρε το ατόπημα του Νίκου Ανδρουλάκη, να μην ξέρει δηλαδή το πώς προφέρεται μια μάρκα, και το απογείωσε, «δολοφονώντας» τα ονόματα δυο χωρών.
Συγκεκριμένα, τα «θύματα» του Άρη Τσαμπίρα, ήταν η αφρικανική χώρα Μαλάουι και η ασιατική Μιανμάρ, τις οποίες προέφερε «Μάλγουεϊ» και «Μεϊνμάρ» αντίστοιχα. Κάποιος καλοπροαίρετος, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για λεκτική γκάφα από πλευράς του πολιτευτή και ότι είμαστε κακεντρεχείς. Όμως, είναι βέβαιο ότι αυτή η «δολοφονία» ήταν προϊόν παντελούς άγνοιας και η απόδειξη προκύπτει από την γεωγραφική τοποθέτηση των χωρών, που έκανε ο κύριος Τσαμπίρας: την Μιανμάρ την τοποθέτησε στην Αφρική, αντί για την Ασία! Πρόεδρε Νίκο, αυτή θα ήταν «κίνηση μεγάλου παίκτου», εφόσον γινόταν μερικά εικοσιτετράωρα μετά από τη δήλωση για την «Χουβέι», αλλά από τη στιγμή που έχουν περάσει δυόμισι μήνες, μάλλον απλώς μας επαναφέρεις στη μνήμη τη δική σου γκάφα.
Προς γνώση και συμμόρφωση: όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, εάν εκεί στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να προσχωρήσουν στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, να αμφισβητίσουν δηλαδή τις οικονομικές επιδόσεις τις χώρας - ιδίως από την στιγμή που αμφότεροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κάνουν σημαία τα βολικά αφηγήματα που δημοσιεύει το Politico και τα οποία γράφει η ανταποκρίτριά του, Νεκταρία Σταμούλη.
Η δήλωση του Άρη Τσαμπίρα
Άρης Τσαμπίρας: «Επειδή ακούστηκε και το επιχείρημα για τον Economist, αν μου επιτρέπετε, να διαβάσω τι λέει ο Economist: "σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ απ' το να είναι τέλεια, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε την διαφορά (sic) και τις κακοτεχνίες σε υποδομές, ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών, έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν". Μετά από αυτό, μας έδωσε το πτυχίο μας».
Γιώργος Πιέρρος: «Για τα οικονομικά κυρίως».
Άρης Τσαμπίρας: «Όχι, αναφέρει κι αυτό. Είναι συνολικό, όπως είπε και ο κύριος Σμυρλής πριν. Είναι συνολικό».
Δημήτρης Τάκης: «Άρα, δέχεστε και τα δυο».
Άρης Τσαμπίρας: «Βεβαίως».
Δημήτρης Τάκης: «Άρα, δέχεστε ότι είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο».
Άρης Τσαμπίρας: «Βεβαίως. Όπως πρώτος στον κόσμο ήταν πέρυσι η Ουκρανία, το 2020 ήταν το Μάλγουει (σ.σ. Μαλάουι), το 2019 ήταν το Ουζμπεκιστάν, το 2016 η Κολομβία, το 2015 το Μεϊνμάρ κάπου στην Αφρική (σ.σ. Μιανμάρ, η πρώην Βιρμανία που φυσικά, είναι στην Ασία...), το 2014 η Τυνησία και το 2013 η Ουρουγουάη. Επίσης, να σας πω ότι το 2017 το βραβείο το πήρε η Γαλλία και θα θυμηθείτε τι έγινε μετά το 2017 στην Γαλλία, με τις κινητοποιήσεις και όλο αυτό που έγινε στον κόσμο. Αν λοιπόν μετά από αυτό το βραβείο, ακολουθούν κινητοποιήσεις και ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, καλώς ήρθε αυτό το βραβείο».