Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης αναφορικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνταν εντός της ΜΚΟ.
Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες, καθώς πλέον δυο εισαγγελείς ανηλίκων, η Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή συνεχίζουν την ποινική την ποινική προκαταρκτική έρευνα καλώντας σε κατάθεση νέους μάρτυρες που μπορεί να εισφέρουν στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Τα αδικήματα που ερευνά η Εισαγγελία
Τα αδικήματα που διερευνά η εισαγγελία είναι δύο: Το πρώτο αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα σωματική βλάβη της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και ήδη οι πρώτοι μάρτυρες – παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- αναμένεται από αύριο να αρχίσουν να καταθέτουν.
Οι νέοι μάρτυρες που έχουν έρθει στο προσκήνιο
Νέοι μάρτυρες που θα δώσουν στοιχεία για την υπόθεση του ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου θα παρελάσουν από την Εισαγγελία Ανήλικων η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση καταγγελιών για τη δομή προστασίας παιδιών που καταγγέλλεται για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων της. Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.
Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων.
Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν -παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις δύο Εισαγγελείς να ισχυροποιήσουν δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά, αρκετά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.
Στην δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία.
Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση.
Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό. Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.
«Κιβωτός του Κόσμου»: Παρέμβαση ΕΣΡ ζητάει το υπ. Εργασίας
Τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των νομοθετικά προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία των ανηλίκων κατά την προβολή σχετικών ζητημάτων στα ΜΜΕ, με αφορμή την υπόθεση διερεύνησης καταγγελιών για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κιβωτός του Κόσμου» ζήτησε με επείγουσα επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως αρμόδια αρχή για θέματα παιδικής προστασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Σταμάτης, καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων που διαμένουν στη δομή, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία από την εκτεταμένη προβολή του θέματος όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων στα ΜΜΕ αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση.
Η επιστολή του υπ. Εργασίας
ΘΕΜΑ: « Διασφάλιση της παιδικής προστασίας – Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών»
Κατά τις τελευταίες ημέρες, η προβολή της υπόθεσης διερεύνησης συγκεκριμένων καταγγελιών, που αφορούν συμπεριφορές προς τους φιλοξενούμενους των δομών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση, με αποτέλεσμα, συνεργεία μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδίως τηλεοπτικών μέσων, να συνωστίζονται έξω από τα παραρτήματα της Εταιρείας, εντός των οποίων διαμένουν ανήλικοι.
Η υπηρεσία μας, αρμόδια για θέματα παιδικής προστασίας βάσει του π.δ. 134/2017 (Α 168), προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία από την εκτεταμένη προβολή του θέματος όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων και έχοντας υπόψη:
(α). τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 και ειδικότερα το άρθρο 39 (του άρθρου 1): « Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης. Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού»,
(β). τον ν. 4779/2021 «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» και ειδικότερα το άρθρο 9 – Προστασία των ανηλίκων (άρθρο 6α της Οδηγίας (ΕΕ)2010/13) και
(γ). το π.δ. 77/2003 « Κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών» και ειδικότερα το άρθρο 10- Προστασία Ανηλίκων, Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 637b510deb32ff008d7a0dbc στις 21/11/22 12:29 1 καλεί την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να διασφαλίσει όλα όσα προβλέπονται στα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα, με γνώμονα πάντα τη προστασία των ανηλίκων.