Οι μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, κατά του δημοκρατικού εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του κράτους δικαίου και αποτελούν πρόκληση έναντι της εθνικής μειονότητας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Η εντελώς απαράδεκτη στάση μιας χώρας που οραματίζεται την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διαχρονική –από την εποχή του Χότζα– στρατηγική ομηρίας των ομογενών. Αφορά κυρίως οικονομικά συμφέροντα τα οποία εμποδίζει ο Φρέντι Μπελέρης στην περιοχή «χαλώντας» τα σχέδια του Ράμα.

Εξυπακούεται ότι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης βρήκε απέναντι από την πρώτη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς είναι σαφές ότι η προκλητική στάση των Τιράνων είναι καθοριστική και για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο υπάρχει το δεδομένο: η επί μακρόν προφυλάκιση του Μπελέρη και η παραπομπή του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος: παραπομπή που προεξοφλεί και την απόφαση. Συνεπώς, πέραν της διεθνοποίησης του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων προκειμένου ο αλβανικός λαός να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση του ενεργεί σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων της χώρας τους.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι η ΕΕ απαιτήσει από τον Ράμα συμμόρφωση, η Ελλάδα οφείλει, υπενθυμίζοντας στον Αλβανό ηγέτη τα όριά του, να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ποιος έχει το πάνω χέρι στα Δυτικά Βαλκάνια.