Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. 

Ο κύριος σκοπός της κυβέρνησής μας παραμένει η υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξη που θα ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη έναρξη της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίζονται από τα επίσημα στατιστικά, όπως αυτά προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ευρωπαϊκή επιτροπή, πρέπει να είναι μια ανάπτυξη η οποία δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μια ανάπτυξη που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μια ανάπτυξη που θα δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τώρα και με μεγαλύτερη έμφαση η έννοια της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και επίσης η ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσσιαίες αλλαγές στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης , την επόμενη φάση της ψηφιακής αναβάθμισης η οποία αλλάζει τα πάντα στο πως αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία» ανέφερε.

«Και βέβαια μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά να μικραίνουν με βάση όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας: «Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές συμπερίληψης.

Για τη λειτουργία του κράτους ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το γεγονός ότι αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι οριζόντια και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση είναι μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα.

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στη δικαιοσύνη, είναι κεντρικός μεταρρυθμιστικός βραχίονας για την επόμενη τετραετία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες μας μισθώνουν ότι η ζωή τους έχει γίνει πολύ πιο εύκολη με το gov.gr», σχολίασε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη συνεχή απλοποίηση των διαδικασιών μέσα από την ψηφιοποίηση. 

Ακούγοντας τους στόχους του ΣΕΒ για το επόμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης, αστειευόμενος, είπε: «Διαβάσατε καλά τα πρόγραμμά μας».

«Από τους πολύ φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους που έθεσε ο κ. Παπαλεξόπουλος είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Για αυτό οι δικές μας πολιτικές θα έχουν πάντα ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής του ο κ. πρωθυπουργός. 

«Θέλω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω όλα όσα τους υποσχέθηκα», κατέληξε, στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας εξηγήσει νωρίτερα πως μέσα από την προσωπική μελέτη έχει δει πως οι κυβερνήσεις στις δεύτερες τετραετίες επαναπαύονται, κάτι που δεσμεύθηκε πως δεν είναι πρόθυμος να κάνει ο ίδιος. 

Οι 10 στόχοι του ΣΕΒ για το 2030

«Έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε, αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. Η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην τοποθέτησή του απόψε σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, τόνισε, και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό, παρά τις μεγάλες, νέες προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις. Μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Όπως δε, πρόσθεσε, «η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», αλλά και το ότι «η χώρα έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα, σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, αλλά πολύ πιο αργά απ' όσο χρειάζεται, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα, υπολείπεται ακόμα των αναγκών της εποχής. Επίσης, οι υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη υστερούν, ενώ και οι ξένες επενδύσεις που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας, παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε το σήμα του επείγοντας, καθώς όπως είπε, το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και οι όποιες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε 10 στόχους για το 2030:

Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.

Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.

Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand».

Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.

Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.

Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.

Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε αμφιβολία για το αν στην Ευρώπη υπάρχει πολιτική βούληση για αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης. Επεσήμανε τέλος, ότι η πολιτεία και οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να μην μείνουν πίσω. «Πιστεύω πώς οι προκλήσεις δεν μπορεί να λυθούν μόνο από τις επιχειρήσεις, ή μόνο από την πολιτεία. Για αυτό προτείνουμε τρόπους να δουλέψουμε ακόμα πιο συνεργατικά, ώστε να καταφέρουμε ως χώρα να πάμε ακόμα καλύτερα, βάζοντας την οικονομία σε μια τροχιά συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρήσιμης κοινωνικής ευημερίας» είπε.