Κάθε χρόνο από το 2019 – τότε που ο αέρας του Μετσόβου καθάριζε τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας – οποιαδήποτε πρωθυπουργική εξόρμηση σε μεγάλο υψόμετρο πυροδοτεί σεναριολογία για πολιτικές αποφάσεις του.
Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένο να το περάσει στα βόρεια του αρκτικού κύκλου, κατόπιν πρόσκλησης του φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο για μία άτυπη σύνοδο Βορρά – Νότου. Μόνο που οι κρίσιμες αποφάσεις, εκείνες που θα επιδράσουν καθοριστικά στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό εντός του 2025, δεν θα ληφθούν στη Λαπωνία, αλλά στα Λευκά Ορη.
Ο Μητσοτάκης προτίθεται να κατεβάσει τον διακόπτη στο ενδιάμεσο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αξιοποιώντας για ανασκόπηση και προγραμματισμό την εορταστική απομόνωσή του στα Χανιά – «στην Κρήτη», όπως έλεγε πονηρά προ ημερών, «που συνδυάζει και βουνό και θάλασσα». Με την ολοκλήρωση ενός δύσκολου εξαμήνου για τις κυβερνητικές επιδόσεις και για τη νεοδημοκρατική συνοχή, ο Μητσοτάκης ανοίγει, σύμφωνα με τα "Νέα", το μπλοκάκι του αφενός για ανασκόπηση, αφετέρου για να δρομολογήσει στρατηγικές και χρονοδιαγράμματα.
Η Ηρώδου Αττικού
Τέτοιες μέρες του Ιανουαρίου είτε θα έχουν γίνει τα «αποκαλυπτήρια» για την προεδρική εκλογή είτε θα είναι θέμα λίγων 24ώρων να γίνουν. Η επίσημη συζήτηση άρα απέχει το πολύ έναν μήνα. Η Ηρώδου Αττικού, δηλαδή η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το πρώτο ορόσημο του 2025, που κουβαλάει και ουσία και πολιτικούς συμβολισμούς. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να συνδυάσει δύο πράγματα μέσα από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα: να αφήσει αποτύπωμα, πατώντας στα χαρακτηριστικά – συμβολισμούς του προσώπου και να «κερδίσει» τη γαλάζια ομάδα πιέζοντας ταυτόχρονα την αντίπαλη παράταξη, το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι την ανακοίνωση, η ονοματολογία καλά κρατεί: Κώστας Τασούλας, Γιάννης Στουρνάρας, Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαρία Δαμανάκη κ.λπ.