Μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα υποστηρίζει άνευ όρων στην Ουκρανία έστειλε σήμερα, Σάββατο (21/12), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοφο Βορρά - Νότου ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού ομολόγου του.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα συζητηθούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με ζητήματα άμυνας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας, με φόντο την κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διαμόρφωση ενός νέου γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή.
Στη εν λόγω συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι απόλυτη και χωρίς προϋποθέσεις. Είναι αποκλειστικά δικό της δικαίωμα να αποφασίσει το πότε θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας. Σκοπός μας εδώ είναι να ανταλλάξουμε απόψεις με τους βόρειους γείτονες σχετικά με τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάγια Κάλας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Σουηδίας, Τζόρτζια Μελόνι και Ουλφ Κρίστερσον, επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, ευρωπαϊκής ετοιμότητας, μετανάστευσης και ασφάλειας συνόρων.
Ο Πέτερι Όρπο δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυξημένη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Αυτό προϋποθέτει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν ηγετικό ρόλο τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η Ρωσία, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της και να προκαλέσει διχόνοια στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης, η Φινλανδία είχε κλείσει τα συνοριακά περάσματα προς τη Ρωσία το φθινόπωρο του 2023, ως απάντηση σε μεταναστευτικές ροές που θεωρήθηκαν υποκινούμενες από τις ρωσικές αρχές. Έκτοτε, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, με σποραδικές απόπειρες επαναλειτουργίας τους.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η Φινλανδία θα λάβει 50 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό BMVI για την ενίσχυση της επιτήρησης και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και για τη βελτίωση της πολιτικής θεωρήσεων.
Mητσοτάκης: «Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα για τη συλλογική μας άμυνα»
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα για τη συλλογική μας άμυνα, και το ερώτημα είναι πώς θα πετύχουμε τους στόχους σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο.
Η πλήρης δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Καταρχάς, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που κάνω δήλωση στο χιόνι και στο σκοτάδι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Petteri για την πρόσκληση να λάβω μέρος σε μία συζήτηση που πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα: δύο χώρες του Νότου να συζητούν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας όσον αφορά στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για τη συλλογική μας άμυνα. Το ερώτημα είναι πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών αναταραχών.
Επομένως, θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να μοιραστούμε με τους Σκανδιναβούς φίλους μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο, αλλά και να μάθουμε από εσάς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.
Προσβλέπω σε μία πολύ ενδιαφέρουσα -όπως είμαι βέβαιος ότι θα είναι- συζήτηση».
*Δημοσιογράφος:* Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το μήνυμά σας στη Ρωσία και στον Vladimir Putin;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* «Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.
Σας ευχαριστώ πολύ».