Την επισήμανση ότι τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είναι σε έξαρση, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη της εθνικής εκστρατείας κατά του φαινομένου από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου συζήτησε για το πρόβλημα με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα απ' όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, δεν απασχολεί μόνο την πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων. Πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εθνική εκστρατεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στην διαφορετικότητα και αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπισή του παρατήρησε: «Η λέξη πρωτόκολλα είναι λίγο κακοποιημένη τελευταία. Όμως τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί αυτό το περιστατικό. Εγώ θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή. Και η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα. Αφορά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά, ούτε να σπας τον άλλον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς δημόσια για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Να καταφέρουμε αυτό να το περάσουμε στη σχολική κοινότητα, εκεί που γίνεται ένα περιστατικό, να πούμε "κάτσε, τι κάνεις εδώ πέρα", ώστε ο θύτης να αισθάνεται ότι είναι ουσιαστικά απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Στη συζήτηση με μαθητές, απάντησε σε ερωτήσεις τους, σημειώνοντας ότι την εποχή που ο ίδιος πήγαινε σχολείο δεν δινόταν μεγάλη σημασία στο φαινόμενο του εκφοβισμού, αν και υπήρχαν αρκετά παιδιά τα οποία υπέφεραν εξαιτίας αυτού. Ο ίδιος εστίασε στις ψυχολογικές συνέπειες του φαινομένου, καλώντας τους μαθητές αν βρεθούν αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο, να μιλήσουν σε όποιον εμπιστεύονται. Τόνισε στο σημείο αυτό τη σημασία του να αισθάνονται άνετα τα παιδιά να συζητήσουν τέτοια φαινόμενα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρήση κινητών από τα παιδιά, κάνοντας λόγο για εξάρτηση. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποτέ τη φυσική επαφή και όσα μας δίνουν πραγματική ικανοποίηση, είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε πως θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και οι δε κανόνες στόχο έχουν να υπηρετήσουν αυτή ακριβώς την ισορροπία.
Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς για περιπτώσεις σχολικής βίας και κάλεσε όλους να μιλήσουν εκεί, για να «ενοχοποιήσουμε τη βία», όπως είπε. Ενημέρωσε ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες. Στην κατεύθυνση αυτή οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά, μέσω του myschool, τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι μαθητές που προβαίνουν σε καταγγελία.
Ο υπουργός εστίασε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης της κουλτούρας της ενσυναίσθησης και του διαλόγου. Ενημέρωσε ότι σε περίπτωση ηθελημένου βανδαλισμού στο σχολείο, η οικογένεια θα πρέπει να καλύψει το κόστος. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι στην περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιστροφής της πενθήμερης αποβολής.