Με την επίσκεψη στο Ισραήλ να έχει "κλειδώσει" η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Τίρανα ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης που πλέον απεγκλωβισμένη από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση καταγράφει κέρδη και ζημιές, αναλύει τα μηνύματα αλλά κυρίως δρομολογεί τις ενέργειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και παράλληλη προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα κριθεί από το έργο του. Η δεύτερη θητεία μιας κυβέρνησης είναι και η δυσκολότερη, πολύ περισσότερο για τη σημερινή που οι πολίτες εμπιστεύθηκαν με μια ισχυρή πλειοψηφία δείχνοντας στα υπόλοιπα κόμματα ότι πρέπει να προσπαθήσουν για να τα εμπιστευθούν ξανά. Κυρίως να αφήσουν πίσω την τοξικότητα και τον λαικισμό, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν προκύπτει.

Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι κατανοεί τα προβλήματα. Αναγνωρίζει λάθη και τα διορθώνει. Έχει αποδείξει δηλαδή ότι διαθέτει το στοιχείο της «γείωσης» με την κοινωνία. Παράλληλα διατηρεί ένα πολιτικό κεφάλαιο μέσα από το οποίο κλείνει τις όποιες ρωγμές δημιουργούνται στην πορεία της κυβερνητικής θητείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψει οι όποιες παραφωνίες καταγράφονται τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης να λάβουν διαστάσεις. Και φυσικά να αλλοιώσουν τη συνολική εικόνα.

Το διεθνές κύρος που διαθέτει του επιτρέπει να κινείται σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και σε υπερατλαντικό με την άνεση ενός παίκτη που παρεμβαίνει. Το απέδειξε στην πρώτη τετραετία, το επιβεβαιώνει στην αρχή της δεύτερης. Ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ δείχνει τον αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Στο εσωτερικό της χώρας διαθέτει εκείνα τα αντανακλαστικά που καθιστούν την τοξικότητα ανεπαρκές όπλο στα χέρια των πολιτικών αντιπάλων και τον λαικισμό ως μια ύστατη λύση για όσους επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση. Εν τούτοις δεν προτίθεται να αφήσει κανέναν να χαλάσει το σχέδιο για την ανάταξη της χώρας. Κάτι που καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο δεδομένων των διεθνών συνθηκών που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια.

Η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα. Το έχει δηλώσει, το έχει τονίσει θα το αποσαφηνίσει για μια ακόμη φορά ενδεχομένως και στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Υγεία και Παιδεία έχουν μπεί ήδη στις ράγες ενώ και η ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα θα αναδειχθεί με απτές παρεμβάσεις.

Το κεφάλαιο των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ήδη κλείσει και αυτό έχει διαμηνυθεί και στους συνεργάτες του. Κέρδη πολλά ίσως και κάποιες ζημιές κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας και όχι κοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Και πάλι όμως το θέμα για τον πρωθυπουργό είναι η χώρα συνολικά. Η επόμενη ημέρα, η ανάταξη και η ανάπτυξη υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες που απαιτεί και την ανάληψη πολιτικού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αλλά και ανοχή θέτει εκ νέου την πολιτική ατζέντα και καθορίζει το πολιτικό σκηνικό μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του.

Οι διεκδικητές της… δεύτερης θέσης

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα οι δύο… διεκδικητές της δεύτερης θέσης κινούνται μεταξύ συμπόρευσης και διαμάχης με το βλέμμα στο εσωτερικό των κομμάτων τους και τις ευρωεκλογές.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ερίζουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για το ποιος θα είναι ο… δεύτερος αδιαφορώντας όμως για την ουσία δηλαδή για το ποσοστό που θα μπορέσει να κατακτήσει αυτός ο… δεύτερος. Έτσι αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις περί συμμαχιών την μία ημέρα και περί αυτόνομης πορείας την άλλη.

Αναζητούν ψηφοφόρους στα θολά νερά του λαικισμού. Επιλέγουν την τοξικότητα για να συγκεντρώσουν… οπαδούς που θα τους στείλουν σε έναν ρόλο που αδυνατούν όμως να φέρουν σε πέρας, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάζουν κοινό στόχο να… ρίξουν ή μάλλον να νικήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά αδυνατούν να χαράξουν ένα σχέδιο και να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα που να αφορά στη χώρα.