Η πίεση στο Κίνημα Αλλαγής είναι δεδομένη και καμιά φορά προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο εκτός του κόμματος όσο και εντός. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει πως για να την αντιμετωπίσουν πρέπει να ακούγονται, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο δεδομένης της θέσης του κόμματος.

Ο τρόπος να ακουστούν, θεωρούν, περνάει μέσα από διαρκείς παρεμβάσεις που δείχνουν ένα σαφές προοδευτικό στίγμα. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμά τους δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, τη δεδομένη στιγμή ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συνέπειά τους. Γιατί θεωρούν πως αυτή είναι που θα κρίνει το αποτέλεσμα στις κάλπες, όποτε κι αν έρθουν.

Ο πρώτος στόχος κριτικής είναι η κυβέρνηση. Με σκοπό να αναδειχθεί η στενή σύνδεση ανάμεσα στα μέλη της και στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης από «γκάφες» και παραλείψεις των υπουργών του. Χαρακτηριστικά, σε χθεσινή της παρέμβαση η Φώφη Γεννηματά έδειξε το Μαξίμου ως «το μοναδικό κέντρο εξουσίας», στο οποίο ανήκει η «πολιτική ευθύνη για τις ανεπάρκειες, τις ανικανότητες και τον αυταρχισμό». Η κριτική βασίζεται κατά κύριο λόγο στην οικονομία – τα «ανεπαρκή μέτρα» για τον τουρισμό και τα «αποσπασματικά μπαλώματα» στην παιδεία, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των αγροτών, η αναβολή θεσμικών αλλαγών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει πέσει η κεντροαριστερή προσοχή. Ο δεύτερος στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ακόμα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι II», στο Κίνημα Αλλαγής ήταν βέβαιοι πως θα έβρισκαν ομοιότητες με το δικό τους – έχουν ήδη κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για copy-paste των πιο κεντροαριστερών προτάσεων τους. «Θα επιμείνουμε αταλάντευτα στον δρόμο της ουσιαστικής, τεκμηριωμένης, προγραμματικής αλλά και μαχητικής αντιπολίτευσης. Χωρίς λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες. Χωρίς παλιά και νέα Ζάππεια και προγράμματα Θεσσαλονίκης. Αρκετά τα πληρώσαμε» επεσήμανε η Γεννήματα, με αιχμές απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση – το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να αποκρούεται.

Κριτική υπάρχει και εκ των έσω. Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής (Θέμα FM), ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε πως η ηγεσία του κόμματος «προσπάθησε, αλλά δεν μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση του κινήματος της Κεντροαριστεράς». Από τα πυρά του πρώην υπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος εσωκομματικός πόλος. «Δεν ξέρω πού είναι αυτός. Είναι εξαφανισμένος. Διάλεξε τον χώρο της Ευρώπης και έναν καλό μισθό» σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει «να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανασύνταξη δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και της σοσιαλδημοκρατίας». Μιλώντας για μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως στηρίζει την αυτονομία της παράταξης και είναι «ανοικτός σε όλα», παρότι απορεί με την «εμμονή» του Τσίπρα «σε πρόσωπα που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη», όπως ο Παύλος Πολάκης.

«Η δική μας μάχη δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά αγώνας αντοχής» επεσήμαναν επιτελικά στελέχη για τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος. Η οποία αποδίδεται από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά κύριο λόγο στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. «Δεν παραβλέπουμε την εικόνα της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση, που αφορά τη θετική μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας, που βέβαια στηρίζεται και από την ενορχηστρωμένη συγχορδία ΜΜΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της η Γεννηματά. «Η δική μας ευθύνη όμως είναι να κοιτάμε μπροστά τη μεγάλη εικόνα».

της Μυρτώς Λιαλούτη από Τα Νέα