Η Φώφη Γεννηματά έφτασε αργά χθες το απόγευμα σε μια Θεσσαλονίκη που λίγο θυμίζει τον πολύβουο εαυτό της. Οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν φέτος με τη ματαίωση της ΔΕΘ έχουν μειώσει την κίνηση, οι ομιλίες στο πλαίσιο του forum, όμως, επιτρέπουν ακόμα τα πολιτικά events. Στην περίπτωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, αυτή τη χρονιά η Θεσσαλονίκη είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση: με δεδομένες τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να παρουσιάσει «έναν άλλο δρόμο για τη χώρα». Αυτή τη φορά «χωρίς δικαιολογίες, καθώς δεν υπάρχει έλλειμμα πόρων», λένε οι συνεργάτες της.

Το σύνθημά τους είναι η «προοδευτική κανονικότητα», καθώς φιλοδοξούν να προβάλουν το κεντροαριστερό σχέδιο ανάκαμψης ως τη μοναδική προοδευτική εναλλακτική απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι μια στρατηγική που εμμέσως αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην κεντροαριστερή ανάγνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο. Η κατάσταση που επικρατούσε τον Αύγουστο στον ΣΥΡΙΖΑ. αλλά και οι λύσεις στις οποίες κατέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας, τους επιτρέπει να λένε πως το «εγχείρημα της διεύρυνσης έχει αποτύχει».

Αυτή η στρατηγική της αξιόπιστης αντιπολιτευτικής λύσης, που δεν περιορίζεται στην κριτική, αλλά προτείνει λύσεις, είναι μια στρατηγική που έκανε την εμφάνισή της ήδη από την περίοδο της καραντίνας, έγινε όμως πιο εμφανής το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτή που έχει συμβάλει στη μικρή δημοσκοπική άνοδο που δείχνει το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής και είναι αυτή που μπορεί μακροπρόθεσμα να τους ευνοήσει ακόμα περισσότερο. Επίκεντρο των προτάσεων τους είναι οι μεταρρυθμίσεις που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν προοδευτικές, είτε αφορούν το ψηφιακό κράτος, την αναγέννηση του ΕΣΥ, τις αναπτυξιακές υποδομές και τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας. Στόχος είναι η επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό και ως πρόκληση την αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων – πράγμα στο οποίο, σημειώνουν, απέτυχε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «επιτροπή των 11» που έχει φτιάξει το Κίνημα Αλλαγής ως συμβουλευτικό όργανο, έχει εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις, την κριτική και τα συμπεράσματά της. Τα βασικά σημεία, για τα πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν, είναι τόσο η πολιτική φιλοσοφία και όσο και η διανομή των πόρων. Τα μέλη της τονίζουν πως διαφωνούν με τη λογική του «αντι-Πισσαρίδη», γιατί «δεν πάμε απέναντι σε μια ομάδα τεχνοκρατών που εισηγείται, απλά καταθέτουμε τη δική μας πρόταση». Ηδη, βέβαια, από το Κίνημα Αλλαγής έχουν δείξει τα σημεία στα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση: σε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, αλλά και επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση – «τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, το 20% των πόρων πρέπει να μοιραστεί άμεσα σε πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις, το 10% σε μέτρα επανεκκίνησης μέσα σε μία διετία, το 20% σε δημόσιες υποδομές και συστήματα προστασίας μέσα σε τρία χρόνια και το 50% σε επενδύσεις ανασυγκρότησης εντός τετραετίας. Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί από τη Γεννηματά έχει στον πυρήνα του τη δημιουργία ενός καινούργιου μοντέλου παραγωγής, με σύστημα κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα εξοπλιστεί με ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και την παροχή κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας.

Της Μυρτώς Λιαλιούτη από Τα Νέα