Ο πόλεμος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έχει πυρώσει το διπλωματικό σκηνικό των κρατών. Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας ήρθε σε συνομιλίες με τους ομολόγους της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Χώρες απαγορευτικά φιλικές για το Ισραήλ. Στις συζητήσεις που είχε ο Κινέζος υπουργός Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «τη συλλογική τιμωρία» των κατοίκων του θύλακα. Η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», είπε ο Ουάνγκ Γι, στις επαφές που είχε το Σάββατο με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο.

Οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να επιχειρήσουν καμία ενέργεια που θα πυροδοτούσε κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε, ζητώντας την έναρξη «διαπραγματεύσεων».Εξάλλου, μιλώντας σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Κινέζος υπουργός είπε ότι το Πεκίνο στηρίζει «τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του».

«Η βαθύτερη ρίζα (…) της κατάστασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην εθνική κυριαρχία έχει παραγκωνιστεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ουάνγκ στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Νωρίτερα σήμερα, η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.