«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση για τη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, θα γνώριζε ότι το YALE παραιτήθηκε απο το δικαίωμα για δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί για 1-2 εξάμηνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΕΚΠΑ». Αυτό ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο τέως υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου. «Έτσι δεν θα εξέθετε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου», πρόσθεσε.
«Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τόση μιζέρια και μικροψυχία», ήταν το σχόλιο της υπουργού.
Η Κα. Κεραμεως μάλιστα, στην ανάρτησή της παρέθεσε το σχετικό απόσπασμα από τη συμφωνία μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale, που αναφέρεται ρητά η απαλλαγή των φοιτητών από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων κατά τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο του Yale.
Σημειώνεται, ότι ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο news247, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «κανένα αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών» και ότι «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις», αναφέροντας για τη συνεργασία μεταξύ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Yale ότι«τo Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα».
Έτσι δεν θα εξέθετε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου. Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡ με τόση μιζέρια και μικροψυχία. Παραπάνω το σχετικό άρθρο της συμφωνίας ΕΚΠΑ-YALE.
— Niki Kerameus (@nkerameus) November 21, 2022
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του πανεπιστημίου Yale με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνων προβλέπει ότι οι Έλληνες φοιτητές που θα συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα θα απαλλαγούν από την καταβολή διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές και περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.
Υπενθυμίζεται ότι τη σημασία της συνεργασίας με τους καλύτερους είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο κρατών, στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης» (Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education), στις 7 Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να τεθούν τα ΑΕΙ της χώρας σε μια νέα τροχιά εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης. Προέτρεψε τα πανεπιστήμια να συνάψουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τις υφιστάμενες, και επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ότι «το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά».