Για την προετοιμασία ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τα μέτρα καθαρισμού των οικοπέδων καθώς και τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουν οι Αρχές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, ο υπουργός ανέλυσε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη θερινή περίοδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας, πρόληψης και συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων και των πολιτών.
Πάνω από 1300 φωτιές τον Μάρτιο - «Να ξεπεράσουμε τις 830.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων»
«Η πρόληψη έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είναι ένα παρά πολύ σημαντικό ζήτημα ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου. Θυμίζω ότι έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί από 1η Απριλίου. Δώσαμε μία παράταση 45 ημερών κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο και ο βασικός λόγος που το κάναμε είναι ότι φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες όπως βλέπετε που συνεχίζονται οι βροχές εντός Απριλίου, άρα θα ήταν καλύτερο να συνεχίσουμε και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Ο στόχος είναι αν όχι να φτάσουμε να ξεπεράσουμε ακόμα τις 830.000 συνολικά δηλώσεις που είχαν γίνει πέρσι και είδαμε ότι αυτό μέτρο απέδωσε ειδικά στην μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής στον Βαρνάβα, όπου πέρασε η φωτιά και ήταν καθαρισμένο το οικόπεδο πράγματι είδαμε ότι υπήρξαν ελάχιστες έως μηδενικές καταστροφές. Δυστυχώς όπου ήταν ακαθάριστο και μεγάλη καύσιμη ύλη υπήρξε και μεγάλες καταστροφές», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Και συνέχισε :«Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες είπα ότι ευνοούν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως (…) και το έχω πει κατ’ επανάληψη στον δημόσιο λόγο μου, ότι τα κακά σενάρια είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχουν καλά σενάρια. Και ο Μάρτιος μας έδωσε πυρκαγιές και μάλιστα να σας πω ότι μας έδωσε ενάρξεις πυρκαγιών πάνω από 1.350, για την ακρίβεια 1.365, (…) κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις από καύσεις κλαδιών».
Ποιος είναι υπεύθυνος να απομακρύνει τα υπολείμματα των καθαρισμών
Αναφορικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για να απομακρύνει τα υπολείμματα των καθαρισμών, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «θίγετε ένα πολύ σωστό ζήτημα το οποίο είχε τεθεί και πέρσι και μάλιστα είχε υπάρξει μία σύγχυση μεταξύ δήμων και πολιτών για το ποιος έχει την αρμοδιότητα. Τυπικά όπως είναι το παρόν πλαίσιο, το οποίο χρίζει βεβαίως μιας αναμόρφωσης, είναι ότι οι πολίτες υποχρεούνται να μεταφέρουν στα πράσινα σημεία που θα υποδείξουν οι δήμοι τα αποτελέσματα των καθαρισμών. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μία ενόχληση, επιπλέον δυσκολία για τους πολίτες αλλά αυτό είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι δήμοι πρώτον θα πρέπει να υποδείξουν τα πράσινα σημεία. Δεύτερον θα πρέπει να συνδεθούν με την πλατφόρμα και κάνω έκκληση δημόσια διότι πέρσι μόλις οι μισοί δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα 184 από τους 332 συνδέθηκαν για να δουν που έγιναν οι καθαρισμοί, που υπήρξαν οι καταγγελίες. Και το λέω γιατί εμείς θέλουμε συμμέτοχους τους δήμους σε όλη την προσπάθεια και στην πρόληψη και ω μη γένοιτο όταν θα γίνει η καταστροφή ή το φυσικό φαινόμενο και στην καταστολή».
Στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Όπως δήλωσε, μία από τις πρώτες του συσκέψεις πραγματοποιήθηκε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ σε όλες τις συντονιστικές συναντήσεις παρίστανται οι Δήμαρχοι. Τόνισε επίσης ότι φέτος έχει προβλεφθεί αυξημένη χρηματοδότηση για τους Δήμους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποκλειστικά για δράσεις πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπου οι πολίτες δεν προχωρούν στους απαραίτητους καθαρισμούς, οι Δήμοι αναλαμβάνουν την αποκομιδή ή και τον καθαρισμό, και φέρουν την ευθύνη για τη συνέχιση των απαιτούμενων διαδικασιών.
82 drones φέτος από τα 45 που είχαμε πέρσι
Παράλληλα για την περσινή αντιπυρική περίοδο και την προετοιμασία για την φετινή περίοδο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «αν δει κανείς τα τυπικά στοιχεία ήταν σίγουρα μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με τον μέσο όρο της 20ετίας παρά το γεγονός ότι είχαμε την μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής αλλά αναφέρομαι πάλι στα επίσημα νούμερα. Από εκεί και πέρα όσον αφορά στον εναέριο στόλο στον οποίο αναφέρεστε θα έχουμε τα 49 τα οποία υπήρχαν και πέρσι ενοικιαζόμενα μέσω της διαδικασίας της NSPA ελικόπτερα και αεροσκάφη. Θα υπάρχει ο εθνικός στόλος, δηλαδή τα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων, τα αεροσκάφη τα καναντέρ, σε αυτά ανάλογα την διαθεσιμότητα είναι άλλα 30 με 35».
«Και νομίζω ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι ότι θα έχουμε για την επιτήρηση 82 drones σε σχέση με τα 45 που υπήρχαν πέρσι, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το μέτρο και είδαμε ότι απέδωσε πολύ καλά. Γιατί είχαμε real time την εικόνα με το που ξεσπούσε, ούτε καν η πυρκαγιά, φαινόταν ο καπνός. Πήγαιναν οι εναέριες ή οι επίγειες δυνάμεις στο σημείο και είχαμε γρήγορη κατάσβεση. Φέτος δεχτήκαμε μία μεγάλη δωρεά από τον ΔΕΔΔΗΕ 6 εκατομμυρίων για την προμήθεια 82 drones, για την ενοικίαση για την ακρίβεια, με τον πλήρη εξοπλισμό τους και το προσωπικό και επί 24ωρου βάσεως και θερμικές κάμερες», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Και συνέχισε: «Με αυτόν τον στόλο επίγειων, εναέριων, drones και το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος άνδρες και γυναίκες σύνολο 18.000 συν τους εθελοντές μας -και το λέω αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και άλλους 5.000 εθελοντές πυροσβέστες, αυτή είναι η δύναμη που πάμε φέτος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου».
Για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ
Σχετικά με την πορεία του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπάρχουν δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα έως τον Ιούνιο του 2025 και άλλες που εκτείνονται χρονικά έως το 2029-2030. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σήμερα υπογράφεται σημαντική σύμβαση για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, ανεβάζοντας το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων στο 45%. Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2025 να έχει φτάσει το 60% και μέχρι τη λήξη του προγράμματος να έχει απορροφηθεί το σύνολο του ποσού.