«Θωρακίζουμε την Πολιτική Προστασία με ελικόπτερα αιχμής», τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης με αφορμή την προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου.

" "

Ειδικότερα, η σύμβαση για την προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου Airbus H215 (με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο ελικόπτερα), υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τα ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Στη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων κατά 95% τη θερινή περίοδο και η ετοιμότητα απογείωσης εντός 20 λεπτών ενώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Υπηρεσίες εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού (16 άτομα ιπτάμενο προσωπικό και 16 άτομα τεχνικό προσωπικό).

Πλήρης επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη (8.700 ώρες πτήσης).

8 νέα ελικόπτερα H215 στη μάχη για ζωές και δάση

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης, η Ελλάδα, το Πυροσβεστικό Σώμα, θα αποκτήσει 8 υπερσύγχρονα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, η αξιοποίηση των οποίων θα αποβεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια για τις ζωές των συνανθρώπων μας, την προστασία των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος που ζούμε και αναπνέουμε. «Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα από την ορθή και έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της σύμβασης. Αυτό είναι εξάλλου και το ευρύτερο διακύβευμα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ το οποίο καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας», επισήμανε και προσέθεσε ότι με την ολοκλήρωση «αυτής της εμβληματικής σύμβασης το σύνολο των νομικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ανέρχονται από το ποσό των 642 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,74% σήμερα, στα 953 εκ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος».

Στόχος τους στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, όπως σημείωσε, είναι το ποσοστό αυτό έως το τέλος του έτους να φτάσει και να ξεπεράσει το 60%. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης απηύθυνε έκκληση προς όλους « να εντείνουν ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια, την οποία μόνο μια επιφανειακή ανάγνωσή της θα μπορούσε να τη δει ως ένα τεχνοκρατικό εγχείρημα που δεν βλέπει τίποτα περισσότερο από δημοπρατήσεις, νομικές δεσμεύσεις, απορροφήσεις κονδυλίων».

«Το ΑΙΓΙΣ είναι κυρίως μια εθνική, συλλογική προσπάθεια για τη ζωή μας. Για όσους και όσα αγαπάμε», υπογράμμισε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού που ολοκληρώνεται σήμερα είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας και μιας εργώδους και συστηματικής προσπάθειας πολλών ανθρώπων και φορέων, των ανθρώπων του ΤΑΙΠΕΔ καταρχάς, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας αναπτύξει έναν μηχανισμό και μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην ωρίμανση και την εξειδίκευση μεγάλων και σύνθετων διαγωνισμών, εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας, αλλά και των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου, η οποία εποπτεύει και συντονίζει με επιτυχία ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόγραμμα, όπως το ΑΙΓΙΣ» και σημείωσε ότι τους ενώνει όλους «μια κοινή ηθική δέσμευση και ένα πατριωτικό καθήκον». «Να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε στους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και στους ανθρώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας τα αναγκαία μέσα στην άνιση πολλές φορές μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση και των φυσικών καταστροφών. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εντατικά και με ταχύτητα ενισχύοντας τις υποδομές μας, διασφαλίζοντας τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες και, κυρίως, επενδύοντας στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων την ενίσχυση του γνωσιακού υπόβαθρου του ανθρώπινου μας δυναμικού», ανέφερε.

«Η συνεργασία που ξεκινούμε σήμερα σε ένα ακόμη σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι μια απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις μας και εργαζόμαστε συλλογικά για έναν κοινό στόχο. Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα, δεν ξεχωρίζει έθνη, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ισχυρά ή αδύναμα κράτη.

Η κλιματική κρίση δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο

Είμαστε όλοι μάρτυρες στις χώρες μας και ανά την υφήλιο μεγάλων φυσικών καταστροφών και αντιμέτωποι με τις πρωτοφανείς συνέπειές τους. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι δεν έχουμε μπροστά μας «καλά σενάρια». Η κλιματική κρίση δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για τέτοια. Γι αυτό και απαιτεί τη διαρκή προσοχή μας, τη διαρκή ετοιμότητα μας. Έχει τεράστια σημασία η ορθή προετοιμασία, ο συστηματικός και με κανόνες συντονισμός και, το κυριότερο, η λήψη κάθε αναγκαίας προληπτικής δράσης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων.

Σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική - δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή και μάλιστα σε κάθε δυνατό επίπεδο, θεσμικό, οργανωτικό, οικονομικό, επιχειρησιακό», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την Πολιτική Προστασία και τη χώρα συνολικά, καθώς, όπως είπε, υπογράφεται η μεγαλύτερη σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

ΑΙΓΙΣ σε πλήρη δράση: Ενισχύεται με υπερσύγχρονα πυροσβεστικά

«O στόλος της Πολιτικής Προστασίας ενισχύεται με 8 σύγχρονα ελικόπτερα Airbus, συνολικού προϋπολογισμού 311 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του «ΑΙΓΙΣ» ως στρατηγικού εργαλείου στα χέρια της πολιτείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Η σημερινή εξέλιξη αναδεικνύει ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα ενός νέου υποδείγματος δημοσίων συμβάσεων, όπως αυτό που προάγει Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) του Υπερταμείου, και βασίζεται στην αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» έχουμε ήδη ολοκληρώσει περισσότερους από 100 διαγωνισμούς συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ανταποκρινόμενοι με επιτυχία στις σύνθετες προκλήσεις του εγχειρήματος», σημείωσε και ευχαρίστησε τόσο τους συνεργάτες του «για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν καθημερινά» όσο και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «για την εξαιρετική συνεργασία». «Το έργο μας είναι συλλογικό και σήμερα έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι», τόνισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ανάδοχης ένωσης εταιρειών ‘‘Airbus Helicopters SAS - AIRTELIS - SAF HELICOPTERS'', και διευθύνων σύμβουλος της Airbus Helicopters SAS Bruno Even, μιλώντας για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ανέφερε ότι «το H215 χρησιμοποιείται διεθνώς σε αποστολές πυρόσβεσης, χάρη στην ικανότητά του να πραγματοποιεί ρίψεις άνω των τεσσάρων τόνων νερού κάθε φορά».

« Η συνεργασία με έμπειρους φορείς, όπως οι Airtelis και SAF Aerogroup, είναι ακριβώς η στρατηγική που εφαρμόζει και η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας (Sécurité Civile). Η Airbus Helicopters αποτελεί μακροχρόνιο πάροχο ελικοπτέρων για κρίσιμες αποστολές στην Ελλάδα και, στο πλαίσιο του μοντέλου ‘'κρατική ιδιοκτησία - λειτουργία από ανάδοχο'', GO-CO, που ακολουθούμε με τους εταίρους μας, είμαστε βέβαιοι ότι το H215 θα αποτελέσει ένα πολύτιμο και αξιόπιστο εργαλείο», επισήμανε και προσέθεσε ότι οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει κατά μέσο όρο τρία έως πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Είναι μεγάλη μας τιμή που επιλεχθήκαμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που δέχονται κάθε χρόνο οι ελληνικές κοινότητες με τα ελικόπτερα H215», κατέληξε.

Επισημαίνεται ότι η σύμβαση, συνολικής αξίας, 311,2 εκατ. ευρώ, αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει συναφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Πολιτική Προστασία» (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Ειδικότερα:

• Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ανέρχεται σε 77,8 εκατ. ευρώ.

• Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Πολιτική Προστασία» 2021-2027, ανέρχεται σε 233,4 εκατ. ευρώ.

Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Η215 είναι αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών της οικογένειας των Super Puma και είναι εξοπλισμένα με 4άξονο αυτόματο πιλότο, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση αποστολών πυρόσβεσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, διασφαλίζοντας αυξημένη ακρίβεια και σταθερότητα κατά τις πτητικές επιχειρήσεις. Η επιχειρησιακή τους εμβέλεια αγγίζει τα 579 ναυτικά μίλια, με αυτονομία που υπερβαίνει τις δύο ώρες πτήσης. Διαθέτουν δεξαμενή νερού με χωρητικότητα 3.785 λίτρα και προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς έως και 19 πυροσβεστών.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, οι πρέσβεις, της Γαλλίας Laurence Auer, της Γερμανίας, Ανδρέας Κιντλ, και Ισπανίας, Jorge​Domecq​, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ζερβός, ο διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Managing Director της SAF Aerogroup, Jean-Louis Camus, ο Executive President της AIRTELIS/RTE, Laurent Giolitti και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού ώματος αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας.