Τρία είναι σε γενικές γραμμές τα βασικά ζητούμενα της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα: Η απόκτηση σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, η επαρκής επάνδρωση των μονάδων, κυρίως στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και τέλος, η σχέση του στρατευσίμου με τις Ένοπλες Δυνάμεις με το πέρας της θητείας, αυτό που αποκαλούμε εφεδρεία. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και το «vradini.gr».

«Πρόκειται», συνέχισε, «για στόχους απολύτως αλληλένδετους, η επίτευξη των οποίων επιφέρει αλλαγές σε μια σειρά από τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω τον τόπο και τον αριθμό των κέντρων κατάταξης, τη διάρκεια παραμονής σε αυτά, αλλά και στις παραμεθόριες μονάδες».

Για τα Τέμπη, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι θα πρέπει «πρωτίστως, να φωτιστούν πλήρως τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος, αλλά ταυτόχρονα να απαντηθούν δια της θεσμικής οδού, κυρίως της Δικαιοσύνης, όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί κυρίως από την πλευρά των οικογενειών των θυμάτων».

«Προς την κατεύθυνση αυτή, θυμίζω ότι η κυβέρνηση έλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δικαστικής εξουσίας, ώστε η Δικαιοσύνη να μπορεί να απαντήσει στο τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα και να καταλογίσει δίκαια ευθύνες, σύμφωνα με το κράτος δικαίου» πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι θεωρεί «απίθανη μία αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ» ενώ υπογράμμισε ότι βλέπει τη δεύτερη θητεία Τραμπ «ως μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα σε μια ενιαία αμυντική πολιτική, που θα υλοποιείται κυρίως μέσα από τη δική της τεχνολογική και βιομηχανική βάση».

Για τον αντιαεροπορικό θόλο, τον περιέγραψε ως μια «ασπίδα προστασίας πάνω από το Αιγαίο», η οποία «θα προκύψει από την αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, και τη συνέργειά τους με μικρές και ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες, στρατηγικά τοποθετημένες στα νησιά μας, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι- drone δυνατότητες».

«Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσει τόσο η ΕΑΒ όσο και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» είπε.

Για τις ερχόμενες εκλογές, ανέφερε ότι «δεν είναι στους εκλογικούς μας στόχους μια κυβέρνηση συνεργασίας».

«Δεν θεωρώ επίσης ότι είναι το επιθυμητό σενάριο για τη διακυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε. «Θα οδηγούσε σε μια κυβέρνηση, έρμαιο των κομματικών παζαριών, εξαιρετικά δυσκίνητη, αν όχι αδρανή, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως εκτιμά ότι «η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτυπώνει κανενός είδους ιδεολογική στροφή προς τα άκρα της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα με μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Καταγράφει την ανασφάλεια, τις θεμιτές ανησυχίες, ακόμη ίσως και την απογοήτευση αρκετών πολιτών να βρουν απαντήσεις σε πραγματικά και επείγοντα προβλήματα που τους απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ