Όταν ένα κράτος μέλος αποτελεί θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφος του σημαίνει ότι ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας, είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας πως είναι «Απαράδεκτο η Τουρκία ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ να απειλεί με casus belli την Ελλάδα».

«Ασφαλής Ευρώπη σημαίνει ασφαλής πατρίδα για κάθε Ευρωπαίο πολίτη» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την τοποθέτηση του στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, προσθέτοντας πως «όταν ένα κράτος μέλος αποτελεί θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφος του σημαίνει ότι ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».

«Το ίδιο βεβαίως ισχύει και όταν υπάρχει μια ξεκάθαρη απειλή ένοπλης επίθεσης ή ακόμα και πολέμου. Πόσω δε μάλλον όταν υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η Τουρκία, απειλεί με casus belli ένα κράτος μέλος την Ελλάδα και επίσης ταυτόχρονα κατέχει παρανόμως μέρος του εδάφους άλλου κράτους μέλους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το Protothema.gr.

Δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «η Ελλάδα, εδώ και καιρό έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υφυπουργός, «η πρόταση της Έκθεσης για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας επικυρώνει την ήδη αναληφθείσα πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ικανής να ανταποκριθεί στις πανευρωπαϊκές ανάγκες».

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), επιχειρήσεις startups αλλα και επιχειρήσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια και να κατευθύνουν τις επενδύσεις και τις υποδομές τους στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με προστιθέμενη φυσικά αξία στα σχετικά ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργίας και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας».

Σημειωτέον ότι θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εξέταση της έκθεσης του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, κ. Σάουλι Νιινίστο (Sauli Niinistö) με τίτλο: «Ασφαλέστεροι μαζί – Ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας και προετοιμασίας της Ευρώπης» που συνέταξε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής προετοιμασίας και ετοιμότητας της Ευρώπης, καθώς και την αξιολόγηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της σε ένα ασταθές γεωπολιτικό τοπίο.