Στην ημερίδα με το δραματικά επίκαιρο θέμα της αποτελεσματικής οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, την οποία συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου, η ΚΕΔΕ και ο δήμος Βοΐου, στη Σιάτιστα, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η ημερίδα είναι επίκαιρη γιατί πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό και αδιανόητο δυστύχημα των Τεμπών, αφού το θέμα αφορά ακριβώς την αποτελεσματική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως «σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο και περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους στα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε ο πολίτης να εμπιστευτεί τη δημόσια διοίκηση. Μια σχέση, που ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε και μέσα από το δικό μας θεσμό, τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε, να προλαμβάνουμε μια κρίση πριν συμβεί. Αλλά ακόμη και αν συμβεί κάτι που είναι αδύνατον να προβλεφθεί, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, να εργαστούμε ώστε να είμαστε άμεσα σε θέση να περιορίσουμε τις επιπτώσεις που προκαλούνται. Όπως συμβαίνει με την κλιματική κρίση που βιώνουμε όλοι».

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο ρόλο και τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον συνολικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας, υπογράμμισε την καλή συνεργασία που «τρέχει» μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Για πρώτη φορά, τόνισε, καταφέραμε ως Αυτοδιοίκηση να βάλουμε τους δήμους μας στο σύστημα διαχείρισης εισόδου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενός συμβάντος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα γνωρίζει που βρίσκονται, για παράδειγμα, οι υδροφόρες του δήμου ή άλλα μηχανήματα έργου μέσω GPS και θα μας ζητάει ή όχι την συμβολή μας. Είναι μια ευκαιρία να προλαμβάνουμε πλέον τα γεγονότα αντί να συμβαίνει το αντίθετο».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η συνεχώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή υπαγορεύει να επισπευστούν και τα έργα Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», με χρηματοδότηση 1,7 δις ευρώ τόνισε ότι «αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εξοπλιστούμε με τα αναγκαία μέσα, την τεχνολογική και εν γένει υλικοτεχνική υποδομή και τον επιχειρησιακό εξοπλισμό».

 

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «η ΚΕΔΕ και στο πλαίσιο των συνεχών διεκδικήσεων της σε ό,τι αφορά στην Πολιτική Προστασία, καταφέραμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου θα φιλοξενεί όλα τα σημεία που θα πρέπει να κατευθύνεται ο κόσμος σε περίπτωση ενός σεισμού για παράδειγμα».

Επίσης έκανε γνωστό ότι η ΚΕΔΕ, σε σύσκεψη με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια, ενώ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΕΕ, εισάγεται τροπολογία για πρωτοβάθμιο – και όπου απαιτηθεί και δευτεροβάθμιο – προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η χρηματοδότηση, ανέφερε, έχει εξασφαλισθεί και οι διαδικασίες θα γίνονται άμεσα μέσω του ΤΕΕ.

«Το τραγικό συμβάν με τον σεισμό της Τουρκίας, κατέδειξε την αναγκαιότητα του ελέγχου στα δικά μας κτίρια. Κάποια δήμοι, έχουν προβεί ήδη σε ελέγχους και πολύ σωστά έπραξαν. Άποψή μας είναι πως αυτό πρέπει να αποτελέσει ζήτημα οριζόντιας πολιτικής. Ως ΚΕΔΕ επιμείναμε πολύ σε αυτό, διότι θεωρήσαμε πως αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας των κτιρίων μας».

«Οι προσπάθειες όλων μας, συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αντιμετωπίζουν σε πολλά πεδία γνωστές δυσκολίες, όπως την γραφειοκρατία. Έχουν γίνει βέβαια κάποια βήματα απλοποίησης των διαδικασιών, όπως για παράδειγμα στο θέμα των καθαρισμών των οικοπέδων, όπου πλέον απεμπλέκεται από τη διαδικασία της εισαγγελικής άδειας.

Ωστόσο ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να πολλαπλασιαστούν οι πόροι που δίδονται στους Δήμους για τον για το σκοπό αυτό. Ζήτησε επίσης οι τετράμηνες συμβάσεις προσωπικού Πολιτικής Προστασίας να γίνουν εξάμηνες.