Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πλήγματα στο έδαφος της Βενεζουέλας, μολονότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να επεκτείνουν την εκστρατεία τους κατά των καρτέλ των ναρκωτικών στην Καραϊβική.
«Όχι» απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα.
Νωρίτερα, δημοσίευμα της Miami Herald, που επικαλούνταν πηγές με γνώση των επιχειρησιακών σχεδίων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, με στόχο την έναρξη της επόμενης φάσης της εκστρατείας κατά του καρτέλ ναρκωτικών «Soles».
Το ρεπορτάζ, το οποίο επιβεβαίωνε και η Wall Street Journal, έκανε λόγο για επικείμενες επιθέσεις που θα αποσκοπούσαν στην καταστροφή στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούνται από το καρτέλ, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι διοικείται από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και κορυφαία στελέχη του καθεστώτος του.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Καραϊβική, με μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και χιλιάδες στρατιώτες. Η δύναμη αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα καταπλεύσει και το αεροπλανοφόρο Gerald Ford, με τα πλοία συνοδείας του.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ είχε δηλώσει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον στόχων που σχετίζονται με ναρκωτικά εντός της Βενεζουέλας.