Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση στοχεύει στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και την αποδυνάμωση διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων (TCOs) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, δήλωσε ότι η ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων θα ενισχύσει την ικανότητα των ΗΠΑ να εντοπίζουν, παρακολουθούν και διακόπτουν παράνομες δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.
Η στρατιωτική κινητοποίηση έρχεται μετά από σειρά επιθέσεων σε σκάφη που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ως απάντηση σε «ναρκο-τρομοκράτες», υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν τους διακινητές «όπως την Αλ Κάιντα».
Ο Μαδούρο προειδοποιεί – Ο Τραμπ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Η απόφαση της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Καράκας, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων ως «προετοιμασία πολέμου». Ο Βενεζουελάνος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υποκινήσουν έναν νέο «αιώνιο πόλεμο», υπονοώντας προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος του.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει ενισχύσει την παρουσία της με δέκα μαχητικά F-35 stealth, ένα πυρηνικό υποβρύχιο και οκτώ πολεμικά πλοία, ενώ βομβαρδιστικά B-1B και B-52 έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη φάση των επιχειρήσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει χερσαία πλήγματα, χωρίς να απαιτείται επίσημη έγκριση από το Κογκρέσο. Οι δηλώσεις αυτές έχουν οξύνει τους φόβους για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, δημιουργώντας μια ιδιαιτέρως τεταμένη κατάσταση στην Καραϊβική.
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Βενεζουέλας αναδεικνύει όχι μόνο τη μάχη κατά των καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και τον κίνδυνο μετατροπής της σε γεωπολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.