«Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη ουσιαστικά να δυσκολεύεται να ελέγξει το κόμμα και τις γκρίνιες να αυξάνονται, λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που προβληματίζονται όσον αφορά το μέλλον του προέδρου μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δεύτερη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Interview, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%, ενώ στη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ) παρατηρήθηκε απόλυτη ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων που διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση (14%-14%). Το πλέον σίγουρο είναι ότι η τάση των ποσοστών του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει πτωτική, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το πρόβλημα του Νίκου Ανδρουλάκη το εντόπισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο προσπαθεί να ζυγίσει τις καταστάσεις, να είναι πολιτικά ορθός και να είναι και λίγο έτσι και λίγο έτσι, μάλλον φαίνεται να χάνει τελικά. Ενώ παλαιότερα του πρόσθετε, τώρα αυτό δημιούργησε κόπωση», είπε χαρακτηριστικά.

Εκρηκτική κατάσταση

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του Δημήτρη Μαύρου, θυμίζουμε τις οβιδιακές μεταμορφώσεις σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16, όπου μέσα σε λίγες μέρες το ΠΑΣΟΚ συνολικά άλλαξε τρεις θέσεις! «Ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια, «όχι» στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, «ναι» στο σκανδιναβικό μοντέλο(;), «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16, μολονότι αποτελεί βασική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Αυτές οι πολιτικές παλινωδίες, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες των βουλευτών, που προφανώς δημοσιοποιούνται, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, με ορισμένους να περιμένουν τον Νίκο Ανδρουλάκη στη γωνία...

«Ενας από τους παίκτες που φαινόταν ότι θα μπορούσε να είναι ισχυρός στο ΠΑΣΟΚ, έχει μπερδέματα εσωτερικά μέσα του», προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, καταδεικνύοντας το πραγματικό πρόβλημα του προέδρου του κόμματος. Μάλιστα, εσχάτως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ο οποίος διαφώνησε με το «όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια) απέφυγε να απαντήσει εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές! Θυμίζουμε ότι ο στόχος που εξ αρχής είχε τεθεί στο ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση κι ένα ποσοστό που θα ξεπερνούσε το 15%, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα... κάτω.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προφανώς βλέπει τι... έρχεται, προχωράει σε κινήσεις πανικού, με περίεργους αποκλεισμούς που σχολιάζονται αρνητικά στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη ημερίδα του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον δεν έλαβαν πρόσκληση να μιλήσουν πρόσωπα όπως ο Χάρης Δούκας (νυν δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και τέως τομεάρχης του κόμματος για την Ενέργεια και το Περιβάλλον), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος) και ο Γιάννης Μανιάτης (πρώην υπουργός για τα ίδια θέματα, καθηγητής και πιθανόν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ).

Δημόσιο «άδειασμα»

Για τον μεν Νίκο Χριστουδουλάκη το διακύβευμα είναι προφανές: ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι στα μάτια του Νίκου Ανδρουλάκη ο δελφίνος που μπορεί να τον απειλήσει, ειδικά έπειτα από τη συμμετοχή του στην εκδήλωση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», όπου συζήτησε στο ίδιο πάνελ με τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Νίκος Χριστοδουλάκης ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε για να δώσει εξηγήσεις είτε για να άρει τη συμμετοχή του από την εκδήλωση. Αντιθέτως, επιλέχθηκε να τον «αδειάσουν» δημοσίως!

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Χάρη Δούκα, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Επειτα από τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο δήμαρχος Αθηναίων φαντάζει ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός πολιτικού σχήματος της Κεντροαριστεράς. Το συγκεκριμένο προφίλ που έχει δημιουργήσει ο Χάρης Δούκας «φοβίζει» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης φροντίζει να υπονομεύσει όλους όσοι μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, τη στιγμή που, έπειτα από την ψηφοφορία για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος παρουσιάζει συνεχή ρήγματα...