Πώς και γιατί ένας Βέλγος αστυνομικός διευθυντής «ξέθαψε» μια «νεκρή» υπόθεση για την οποία έχουν δοθεί από την πλευρά Αβραμόπουλου όλες οι εξηγήσεις;

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Τη σκευωρία πολλοί αγάπησαν, τους σκευωρούς ουδείς.

 Εν μέσω θέρους και με (αξιοπερίεργη) καθυστέρηση πολλών μηνών, αλλά και με έγγραφα στα «όρια του γελοίου», όπως τα χαρακτηρίζουν νομικοί και κυβερνητικά στελέχη, η βελγική αστυνομία αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης (!) για τον «ύποπτο» Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για την ακρίβεια ένας Βέλγος αστυνομικός διευθυντής διατύπωσε το αίτημα, αφού προηγουμένως ανέσυρε (σ.σ.: φέρεται να το διέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς νέα στοιχεία) την υπόθεση από το αρχείο.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σκληρά ερωτήματα για τον Βέλγο αστυνομικό (και όσους στα επιχειρηματικά σαλόνια τρίβουν τα χέρια τους για τη σαθρή υπόθεση), που θέλει να συλλάβει τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο.

Το έκανε μόνος του ή είχε κάποια καθοδήγηση από κέντρα που θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα όμηρο της σκανδαλολογίας; 

Πώς και γιατί «ξέθαψε» μια «νεκρή» υπόθεση για την οποία έχουν δοθεί από την πλευρά Αβραμόπουλου όλες οι εξηγήσεις;

Γιατί χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο να εκδώσει το ένταλμα κατά του κορυφαίου στελέχους της κεντροδεξιάς παράταξης;

Σημείωση: το επιχείρημα ότι ο Αβραμόπουλος είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον των βελγικών αρχών πριν από περίπου έναν χρόνο αλλά η μη εμφάνισή του στη διαδικασία λειτούργησε επιβαρυντικά για την πορεία της έρευνας, είναι τουλάχιστον αστείο.

Σε ποιο αστυνομικό εγχειρίδιο το έχει δει γραμμένο κάποιος να κατηγορείται για εμπλοκή σε «εγκληματική οργάνωση» από την οποία «είχε έσοδα» αλλά ο «κατηγορούμενος» να τα έχει δηλώσει όλα στο Πόθεν Εσχες του;

Γιατί δεν ζήτησε το ίδιο ο Βέλγος αστυνομικός (και όσοι βρίσκονται από πίσω του) και για τους άλλους που συμμετείχαν στην περίφημη ΜΚΟ του Παντσέρι, ήτοι τους Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, και Ντενί Μουκουέγκε, Κογκολέζο νομπελίστα;

«Nτου από παντού», με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης

Για το περίεργο (τόσο για τον χρόνο δημοσιοποίησής του όσο και για τα «στοιχεία» που το συνοδεύουν) ένταλμα σύλληψης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλους προχώρησε σε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία αφού διαψεύδει με έγγραφα τις αιτιάσεις του Βέλγου αστυνομικού ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση οποιασδήποτε βουλευτικής ασυλίας, αντιθέτως όπως τονίζει θα αποταθεί ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας «να ερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποφανθεί».

Επίσης, υποστηρίζει ότι αυτή η υπόθεση «δεν τον αφορούσε ποτέ» και ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ονόματός του «είναι αυθαίρετη, απαράδεκτη, ύποπτη και θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μήνες –άγνωστο το γιατί, όπως άγνωστο και ποιοι κινούν τα νήματα– στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία παρεμπιπτόντως έχει μεγάλες συμπάθειες σε συγκεκριμένα ελληνικά κόμματα και ακόμη μεγαλύτερες σε επιχειρηματικά και διαπλεκόμενα κέντρα.

Με μπροστάρισσα λοιπόν την «ιέρεια» της κάθαρσης Λάουρα Κοβέσι (η οποία μάλλον νομίζει πως η Ελλάδα είναι δικαστικό προτεκτοράτο της Ρουμανίας, από όπου έλκει την καταγωγή της), γίνεται συστηματική προσπάθεια να υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης κι όποιος δεν το καταλαβαίνει –εντός και εκτός κυβερνητικών τειχών– είναι βαθιά νυχτωμένος.

Η συμμετοχή του Αβραμόπουλου στο Fight Impunity

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ολοκληρώσει τη θητεία του ως Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε πρώην επίτροπος οφείλει να γνωστοποιεί στην Επιτροπή επαγγελματικές, συμβουλευτικές ή άλλες δραστηριότητες που αναλαμβάνει μετά τη λήξη της θητείας του, εφόσον αυτές μπορεί να σχετίζονται με την προηγούμενη θεσμική του ιδιότητα.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, υπέβαλε τη συμμετοχή του στο Fight Impunity προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξετάστηκε από τα αρμόδια όργανα, αξιολογήθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και εγκρίθηκε με απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδευόταν από σαφείς όρους. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες από τη θητεία του στην Επιτροπή. Δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της οργάνωσης. Δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει lobbying σε πεδία που σχετίζονταν με το προηγούμενο χαρτοφυλάκιό του. Οι όροι αυτοί έγιναν αποδεκτοί και τηρήθηκαν.

Η συμμετοχή του συνοδευόταν από μηνιαία τιμητική αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ μεικτά, για περίοδο ενός έτους, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποζημίωση αυτή είχε γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης και αποτέλεσε μέρος της συνολικής θεσμικής αξιολόγησης της συμμετοχής του. Δεν επρόκειτο για αδήλωτη, άτυπη ή παράπλευρη οικονομική σχέση.

Το ποσό δηλώθηκε κανονικά στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μετά τις νόμιμες κρατήσεις και φορολογικές επιβαρύνσεις, το καθαρό ποσό ανερχόταν σε 3.750 ευρώ μηνιαίως.

Στη Βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε το αίτημα της βελγικής αστυνομίας για άρση της ασυλίας του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2014-2019) Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του σε ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate.

Το σχετικό αίτημα διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδει τρία αδικήματα σε βάρος του κ. Αβραμόπουλου:

Ενταξη σε εγκληματική οργάνωση

Δημόσια Διαφθορά

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες